Десетки случаи на "Зика" в Европа

19:08, 29 яну 16 / Свят 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вирусът "Зика" започва да се разпространява все по-осезаемо и в Европа. В Германия заболелите са петима души, съобщава Би Би Си, цитирайки здравните служби в страната. 24 са регистрираните случаи на територитята на Стария континент през последните дни - във Великобритания, Италия, Холандия, Португалия, Дания и Швейцария.

Всички са заразени след пътувания до Латинска Америка и Карибите като към момента локално заразяване – на територията на европейска страна, не е било регистрирано.

Опасният вирус "Зика" вече се разпространява с екзплозивна скорост, съобщи вчера Световната здравна организация (СЗО) и прогнозира предстоящо заразяване на между 3 и 4 млн. души. В понеделник спешен екип ще заседава дали да обяви болетта за нова глобална заплаха.

Отговорникът на СЗО по вирусните болести за южноамериканския континент Маркос Еспинал заяви, че "Зика" вече обхваща и Северна Америка. Той се разпостранява чрез ухапване от тигрови комари. „Можем да очакваме много голям брой заразени. Някои от тях диагностицирани, други – не. Но в американския регион вирусът в момента циркулира с голям интензитет“, заяви той. Най-много инфектирани в последната година са регистрирани в Бразилия и Колумбия.

Особено големи опасности вирусът носи за бременните жени, тъй като после децата се раждат с увреждането микроцефалия – по-малък обем на мозъка и умствена изостаналост.

Към момента няма лекарство за лечение или превенция на заболяването. Взети са проби от Бразилия и в момента се анализират в лаборатории в американския щат Тексас. Според „Ройтерс“ ваксината за „Зика“ ще бъде готова най-рано до края на година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама