България внася незаконно нефтопродукти от ИДИЛ през Варна

19:54, 29 яну 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Какво гориво стъпва на българския бряг? Защо никой не проверява "началото на веригата“ с танкерите по море? Какви са показателите на дизела и дали горивото, което се внася в България, съответства на изписаните цифри на колонката в бензиностанцията? Тези въпроси задава в новото си журналистическо разследване за своето авторско предаване "Открито“ Валя Ахчиева, излъчено на 28 януари 2016 година.

Танкери със съмнително качество на горивото идват у нас, но нито една институция не го проверява, за да се види качеството му. Това става ясно от разследването. По документи стоката идва от данъчен склад на гръцко пристанище. По закон горивото трябва да се разтовари също в данъчен склад, но това не се случва.

На практика се разтоварва на някое от черноморските пристанища, като влиза  в митнически склад, в който няма измервателни уреди. След това оттам тръгва за вътрешността на страната.

Всички ведомства – Агенцията по метрология и митниците – намират законови вратички да не проверяват качеството на дизела.

Проверка на маршрутите на танкерите сочи, че те всъщност те тръгват от Турция, отиват към Гърция и оттам акостират в България.

Любопитното е, че въпросните плавателни съдове са засечени в близост до турско-сирийската граница, откъдето "Ислямска държава“ изнася петрол. Така се засилва съмнението, че въпросният дизел, който идва у нас, би могъл да е част от търговските сделки на терористите.

"В Турция се продава сирийски нефт. В Турция дизелът се продава на три пъти по-ниска цена.“ Това е едно от важните разкрития на Ахчиева. Според предаването горивата, които пристигат в България от Турция, са в нарушение на българското и европейското законодателство.

Запис от последния брой на "Открито" можете да видите ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама