Грипът удари тежко Добрич, трима са в реанимация

20:58, 29 яну 16 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Грипът дойде в Добрич и то в тежка форма, съобщи за Topnovini.bg началникът на Спешното отделение в МБАЛ – Добрич, д-р Бисер Ботев. Заболяването протича много тежко, с много усложнения.

В момента има трима пациенти в реанимацията на болницата, които са с тежки пневмонии. Двама от тях са сравнително млади хора, а третият пациент е по-възрстна жена. До усложненията се е стигнало, тъй като те не са били лекувании навреме адекватно.

Грипът този път е много тежък и предизвиква усложнения, предимно в белите дробове. Затова д-р Ботев призовава гражданите при първи симптоми да търсят личните си лекари, да не чакат или прибягват до самолекуване. Симптомите могат да са общо неразположение, болки в мускулите и ставите, температура, втрисане, изпотяване, кашлица, хрема. По рядко са стомашни болки.

Д-р Ботев призовава добруджанци още на първия или втори ден да търсят личния си лекар.

Ако заболяването бъде установено навреме, противогрипни препарати и витамини помагат. Препоръчва болните да си останат вкъщи, да си почиват, да пият повече течности, но задължително е необходимо  наблюдение от лекар, подчерта д-р Ботев. В никакъв случай да не се чакат 4-5 дни след първите симптоми и да не се лекуват,  тъй като заболяването протича тежко. Вече е имало пациенти, които са били и на апаратно дишане в реанимация.

Хората да помислят за себе си, призова медикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама