Екатерина Захариева: С доклада си ЕК казва: "Хванете се в ръце и си свършете работата" (обновена)

21:15, 29 яну 16 / Политика 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на Европейската комисия като на критика или похвала, а като на работа за вършене. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Докладът не е за да критикува или хвали, а за да посочи какво не сме свършили до момента. Това, което беше посочено като позитивно са мерките за съдебна реформа, мерките в стратегията за борба с корупцията по високите етажи на властта, това че темата за съдебната реформа цяла година беше под високо обществено внимание“, посочи правосъдният министър.

Захариева подчерта, че в доклада на еврокомисията несъмнено има много негативни оценки и критики, но заяви, че повечето от тях са отправени към институции извън правителството.

„Задачите към правителството са в рамките на три законопроекта. Останалите критики са към институции извън рамките на правителството – Висшия съдебен съвет, прокуратурата, разследването. Критиките към работата на ВСС в доклада са много сериозни“, припомни Захариева.

Правосъдният министър заяви категорично, че не е съгласна с твърдението на членовете на ВСС, че искането от страна на управляващата коалиция за разпускане на кадровия орган е „груба намеса в независимата съдебна власт“.

„Оставка беше поискана и парламентарните групи могат да направят оценка на работата на която и да е институция, още повече, че 11 от членовете на ВСС се избират от парламента. Аз не съм съгласна с констатацията, че това е груба намеса в разделението на властите, защото щеше да бъде груба, ако парламентът просто беше тръгнал да приема закон, с който да разпусне или да прекрати предсрочно мандата на съвета. Нещо, което е правено в миналото между другото“, каза Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама