БНБ: След стрес теста на банките ще се предприемат действия за влизане в еврозоната

23:04, 29 яну 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След проверката на качеството на активите и стрес теста на банковата система в България ще се предприемат конкретни действия за присъединяване към еврозоната. Това съобщиха от БНБ на интернет страницата на банката.

Преди стрес теста, който ще разкрие състоянието на цялата банкова система, ще бъде направен преглед на качеството на активите. Той ще се осъществи в пряко сътрудничество с Европейската комисия и Европейския банков орган и ще се основава на методология, съответстваща на вече приложената от Европейската централна банка при стартирането на Единния надзорен механизъм в еврозоната през 2014 г., посочват от банката.

Проверката на активите ще послужи като основа за цялостна оценка на състоянието на финансовия сектор в България през втората половина на 2016 г. След приключването на проверката и стрес теста, ще започне работата по реализирането на стратегически цели - присъединяването към еврозоната и пълното интегриране в европейската надзорна и финансова архитектура.

Въпреки че фалитът на КТБ разклати сериозно доверието в стабилността на банковия сектор у нас, от Централната банка очакват проверките да докажат обратното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама