Община Шумен дава пари за ограда на Дивизионната болница

14:25, 30 яну 16 25 1454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В бюджета на община Шумен за тази година са предвидени 10 000 лв. за обезопасяване на сградата на старата Дивизионна болница.

„Ще се направят метални решетки на прозорците и входовете, както и ограда на сградата. Това е временно решение, но би могло да спре разрушаването и разграбването на имота”, обясни зам.-кметът по култура и образование в община Шумен Найден Косев.

Парите са били заложени и в миналогодишния бюджет, но тъй като не са използвани, сега преминават като преходен остатък в сегашния. Работата по обезопасяването на сградата може да бъде възложена на някое от общинските предприятия, допълни Косев. Той припомни, че преди две години имаше идея уникалната сграда, строена преди 177 години да бъде превърната в културно-исторически център.

Общината тогава обяви поръчка за изготвяне на проект, но той така и не беше изпълнен. Преди 6 години университетски преподаватели, военни и общественици от Шумен учредиха Инициативен комитет за спасяването на Старата дивизионна болница и разчитаха на помощта на общината това да се случи. Тогава сградата премина като собственост и паметник на културата от военните към община Шумен.

„Имаше много идеи какво може да се направи там, но досега няма никаква реализация. Затова обмисляме пак да възобновим гражданската инициатива за реставрацията на болницата. Нещо трябва да се направи и да се търси възможност да се кандидатства с проекти, независимо от общината”, каза преподавателят от Шуменския университет проф. Веселин Панайотов. По думите му, наложително е от западната страна на сградата, районът да се затвори по някакъв начин, за да се спрат постоянните набези на ромите.

В източната част пък има опасност от срутване на зида, тъй като са окрадени свързващите греди, които крепят стените.  Дограмата от прозорците е свалена и струпана в двора и също е обект на посегателства.

Уникалната сграда, известна през годините като Турската, по-късно като Руската болница, а сега наричана Старата дивизионна болница, е построена през 1837 г. от бял дялан камък по проект на английски архитекти по поръчка на султан Махмуд ІІ.Това е първата болница, построена в българските земи по европейски образец и по всички валидни за времето си изисквания. С нея се поставя началото на организирана медицинска помощ по българските земи.

Разположена е на терен от 7 дка, като разгърнатата застроена площ е 4.6 дка. След 9 септември 1944 г. Старата дивизионна болница се превръща в складова база на Министерството на отбраната, но през 80-те години на ХХ век зданието е окончателно опразнено и оставено да се руши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама