Закон предлага премахване на паметника на Альоша

16:47, 30 яну 16 25 1587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, обявен в сряда от депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

Според специалисти паметникът на Альоша в Пловдив може да бъде един от засегнатите, ако новият закон бъде приет. "И все пак това зависи от тълкуването за идеята и самото изграждане на символа", заяви за Пловив Topnovini.bg историкът Янко Станчев. Той припомни, че монументът е открит на 5 ноември 1957 година, а през последните 18 години е един от най-коментираните.

Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ (ППШ-41) с цевта надолу. На постамента е поставена петолъчка, а надпис под нея гласи „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“.

Припомняме, че при управлението на Гарабед Томасян от СДС беше предложено съдбата на Альоша да бъде решена на референдум, но идеята не беше реализирана. Друг "син" управник на Пловдив Спас Гърневски дойде на власт с обещание, че ако бъде избран ще бутне паметника. Намерението предизвика ожесточени словестни престрелки между „сини“ и „червени“.  Стигна се и до намеса на съда след решение паметника да бъде съборен.  

Стотици идея бяха обсъдени, една от тях беше паметника да се превърне в гигантска рекламна бутилка на "Кока-Кола".

През 2013 пък „Альоша" осъмна причудливо дегизиран с огромно червено наметало и черна превръзка на устата.

Предложението на депутатите е всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство. На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама