Подозират, че телефонните измамници ползват информация от мобилните оператори

16:42, 27 фев 16 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бум на телефонните измами от началото на годината сочи ежедневната справка за престъпленията в област Добрич. Само през януари в областта са регистрирани 12 телефонни измами, от които 6 са в Добрич, 4 са в Ген. Тошево и по една в Балчик и Тервел. Сумите варират от 200 до 11000 лева. В някои от случаите жертвите са прибавили към парите и златни накити.  Измамените са в голям възрастов диапазон – от 62 до 83 години.

Прави впечатление, че се понижава възрастта на попадналите в капана на ало измамниците.

През 2015 г. са извършени 84 измами, срещу 92 за 2014 г. През 2015 г. са разкрити 10 измами срещу 8 разкрити през предходната година, като са заловени най-вече „мулета”, които са само приносители на парите. Те, обикновено, са хора без доходи, които съзнават, че ще бъдат хванати и самите те ще станат жертва, коментира заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев в Добрич.

И, ако доскоро престъпниците се обаждаха най-вече на домашните телефони на възрастните хора и разчитаха на артистичните си способности, за да ги заблудят, че се обаждат техни близки, то вече тормозят баби и дядовци и на мобилните им телефони. Дори в домовете им. При това подготвени с информация за семейството. Някои от новите им схеми са изключително притеснителни, тъй като трудно могат да накарат нарочената жертва да се усъмни.

Жена на около 70 години от Добрич разказа пред Topnovini.bg, че на мобилния й телефон се е обадил мъж, който съобщил, че дъщеря й е пострадала при инцидент на работното си място. След това казал на възрастната жена да се обади на телефона на полицията 166. След като затворила телефона, жената набрала 166. Там й вдигнал мъж, който се представил за служител на полицията. Обяснил, че дъщеря й е с висока степен на изгаряния и за операцията е необходима сумата от 15 000 лева. Когато тя казала, че първо трябва да се свърже със зет си, й обяснил, че той е в болницата и дава кръв. След настояването на жената, че трябва да се чуе с него, преди да предприеме някакви действия, й обяснили, че пак ще й се обадят. Веднага след това тя се чула с дъщеря си и установила, че тя е жива и здрава. Тя веднага направила опит да набере телефон 166, за който знаела, че е закрит след въвеждането на единния телефон 112, но никой не се обадил. По-късно станало ясно, че съседки също са имали подобни обаждания. Отново с покана за обаждане на тел. 166.

Близки на 80-годишна жена от Добрич разказаха ужасени, че измамниците вече са толкова нагли, че дори през деня чукат по прозорците на къщите и приканват възрастните хора да дават хиляди за лечение на близките им. Това се е случило на възрастната жена, която живее в района на квартал „Пинета“. Двама мъже започнали да хлопат на прозореца и да обясняват притеснено, че внукът й е тежко пострадал, много кърви и спешно трябва да даде пари за лечението му. Тя, предупредена от близките си да внимава заради зачестилите измами, успяла да се скрие. Изплашена до смърт дори не посмяла да надникне, за да ги огледа. Близките й обаче се притесняват как тя, както и многото й съседки, които живеят сами, ще замръкват.

Проблемът е, че разкриваемостта на случаите на телефонни измами е много малка. Залавят се само „мулета“, които прибират парите от жертвите. Те обаче са наети най-често по интернет или по телефона и нямат директни контакти с хората, които са по-нагоре във веригата. Обикновено контактите са доста дискретни. Карат ги да оставят парите някъде, без да се срещат с човека, който ги прибира, обясни окръжният прокурор Пламен Николов.

Според него, има „мозъчен тръст“, който постоянно измисля нови сценарии за измама – първоначално сюжетът бе, че са нужни пари за операция на близък, пострадал при катастрофа, след това -  за измъкване на член от семейството от ареста, инцидент в чужбина, за изгодна покупка на климатици или друго, за освобождаване на колетни пратки, за залавяне на телефонни измамници и т.н.

Най-новата схема е имитация на полицейска операция за залавянето на измамници. Обичайно по телефона първо звънят наистина измамници, които искат пари, а после техни дубльори, представящи се за служители на реда. Възрастните хора дават пачки с банкноти, убедени, че полицията ще ги бележи и престъпниците ще бъдат вкарани в затвора. Има и нов прийом в предоставянето на средствата. Потърпевшите хвърлят хилядарките от терасите на жилищата си, както са дали указания измамниците. Това се прави, за да се избегне всякакъв директен контакт, обясняват разследващите.

Прави впечатление, че все по-често измамниците са добре подготвени с информация за потенциалните си жертви. Това, според Николов, навежда на мисълта, че е възможно да плащат за информация на хора в мобилните оператори, или пък с технически средства да се добират до данните за клиентите им.

Бумът в област Добрич обикновено идва след раздаването на рентите, потвърди и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев. Преди арендаторите и кооперациите да започнат да плащат, имаше известно затишие. Откакто възрастните добруджанци си прибраха парите, измамниците отново се разшетаха.

Областният управител Детелина Николова, съвместно с полицията, инициира кампания „СТОП! Не давай пари на измамници!” На специално изготвени стикери, които ще се разпространяват в областта, пише още: „Позвънете на близките си, задължително от друг телефон! Не се провежда  полицейска акция! Не предстои важна сделка!  Не се е случила тежка злополука! Не се налага неотложна операция!” Големи търговски вериги в Добрич вече са дали съгласие по локалните им радиоуредби също да звучи апелът за бдителност. И Регионалният инспекторат по образованието ще помогне в кампанията чрез родителски срещи и информиране на учениците, които обичайно са внуци на потърпевшите от измами.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама