Методи Андреев: Който и да стане главен прокурор, системата го моделира

08:37, 28 фев 16 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Критикувам много действия на прокуратурата, но не мога да не похваля реакцията на главния прокурор по отношение на мутренския побой на Околовръстното шосе. Призовавам го г-н главния прокурор във всички случаи така да се действа, даже и когато мутрите са на Делян Пеевски.

Това коментира за София Topnovini.bg депутатът от ГЕРБ Метори Андреев, който се включи в шествието на „Правосъдие за всеки“.

„Аз съм стар фен на идеите на „Правосъдие за всеки“. Още на 24 ноември, когато направиха презентацията в Народното събрание, открито ги подкрепих. Тези хора не искат нищо друго, искат нещо много простичко – в България да има върховенство на закона и това да е гарантирано от Конституцията. Виждаме, че в сегашната ни държава върховенството на закона е доста проблемно и е поставено под въпрос“, обясни Андреев.

Според него една държава трябва да има 4 неща като отлики и първото е обективна и независима преса. По думите му е известно на всички, че пресата в голямата си част е корпоративна и принадлежи на модела „Кой“.

„Второ, трябва да има честни и почтени избори. Знаем, че изборите не са винаги честни, защото са свързани с покупка на гласове. Трето, при всички случаи трябва да имаме действаща пазарна икономика, а не корпоративна“, смята депутатът.

Той бе категоричен, че четвъртото и най-важно нещо е върховенството на закона, тъй като ако го имало него, първите три нямало да бъдат проблем.

Не е важна персоната на главния прокурор - който и да стане главен прокурор, системата го моделира по свой образ и подобие, подчерта Андреев

„Това от „Правосъдие за всеки“ е отразено и от Европейската комисия. Техните идеи там могат да бъдат намерени. Докладът на ЕК критикува две институции – ВСС и прокуратурата“, уточни той.

Андреев посочи, че ще участва в дебата в парламента, когато исканията им влязат в пленарна зала и подчерта, че ще ги защити.

„Не мога обаче да бъда оптимист в този парламент, че ще се намери мнозинство, което ще прокара това законодателство, защото то опира и до конституционна промяна“, допълни депутатът.

Румъния преди България по отношение на върховенството на закона

„Трябва да се признае, че действително Румъния по отношение на върховенството на закона е пред нас. Ще дам ясен и безкомпромисен пример – в Румъния миналата година през месец август беше произнесена на първа инстанция присъда за един възрастен човек на 89 години за това, че 1956-1962 г. е бил комендант на жесток комунистически лагер. Румънският съд на първа инстанция му даде 20 години затвор и го осъди на 30 000 евро глоба. Нашият главен прокурор атакува пред Конституционния съд разпоредбите, с които да няма давност за престъпленията в комунистическия режим“, посочи Андреев.

Според него това е ясен знак, че в лицето на главния прокурор прокуратурата не смята, че трябва да има справедливост към престъпленията на комунистическия режим в България.

„Вторият пример е Лаура Кьовеши, разследващ прокурор, беше номинирана от Reader`s Digest за европеец на 2016 година. Когато български прокурор бъде номиниран, тогава можем да кажем, че българската прокуратура е настигнала по показатели румънската“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама