8 години от огнения ад във влака София-Кардам

08:48, 28 фев 16 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
28 февруари 2008 година преобърна много съдби и промени мнозина безвъзвратно. В огнения ад на влака София-Кардам загинаха девет пътници, намиращи се в кушет-вагона, от които петима добруджанци.

На следващия ден близки на пътниците от бързия влак Албена правеха неистови усилия да се свържат с тях, за да чуят, че са живи. Когато пътниците от влака на ужаса пристигнаха на гарата в Добрич, оцелелите с чужди дрехи и ужасени, се хвърляха в прегръдките на близките си. Щастливи, че отново са заедно.

За разлика от тези, които не можаха да прегърнат децата си.

На перона все още с искрица надежда ридаеха родителите на Валерия, лелята на Антоанета. Сред пристигащите пътници се луташе плачещ бащата на д-р Галя Георгиева. Приятелката и близките на  бъдещия младоженец Даниел Вичев също не го дочакаха. И макар децата и приятелите им да не слязоха от влака, те искаха да вярват, че най-страшното не се е случило именно с тях. Искаха да повярват, че е възможно техните деца да не са изгорели като живи факли. До момента, в който получиха празните ковчези, за да погребат най-любимите си и скъпи хора. Без дори да могат да си вземат последно „Сбогом“ с тях.

Огненият влак почерни най-много семейства в Добричко. На самата врата на кушет-вагона, на крачка от спасението, изгоря студентката Валерия Желева. Тя така и не успя да отпразнува 20-ия си рожден ден. Изпепелена бе и 22-годишната й приятелка, също студентка. Антоанета Тодорова бе третокурсничка със специалност “Приложна математика” в Софийския университет. Жив изгоря 26-годишният корабен инженер Даниел Вичев, който трябваше да се ожени за приятелката си от Минск след ден. Той така и не успя да замине на работа в Норвегия, където го изпращаше компанията му. Нямаше кой да спаси живота на 44-годишната кардиоложка във Втора градска болница-София д-р Галя Георгиева от Генерал Тошево, която като лекар бе спасила много животи. Помагал на всички около себе си, съдбата не помогна на 57-годишния огняр в ЦДГ №27 „Славейче” Калчо Стефанов да оцелее.

Днес се навършват точно осем години от нощта, в която се разрази огнената стихия във влака София - Кардам. Нека бъдем заедно с близките и си спомним отново за трагично загиналите наши съграждани, призова  областният управител Детелина Николова.

От 10,30 часа в храм “Света Троица” в Добрич добричлии отново ще запалят свещ в памет на нелепо загиналите в горящия влак деветима пътници, сред които петима добруджанци - Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев, Калчо Стефанов и д-р Галя Иванова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама