Ревю показва красотата на българските носии навръх 3 март в Бургас

10:12, 28 фев 16 / Култура 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Красотата и изяществото на българската народна носия ще бъде представена на националния празник 3 март в Бургас. Впечатляващата експозиция показва видовете мъжки и женски носии в различните етнографски области на България - Мизия /Северна България/, Шопска етнографска област, Тракия и др.

Изложбата ще бъде открита от 13.00 часа в зала "Ал. Г. Коджакафалията" в Културен център "Морско казино" и гостува в Бургас със съдействието на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Община Бургас и ПФА "Странджа".

Бургазлии и гости на града ще се запознаят отблизо с традиционния за Странджанска област народен обичай "Паликош" и ще станат свидетели на възстановка на едноименния танц, характерен за Сирни Заговезни. Името на обичая "Паликош" идва от запален кош със слама, вдигнат високо от мъжете с помощта на прътове, а около него се завърта голямо кръшно хоро. Този обред се нарича паликош, пъшпалига или палич.

Разнообразието и красотата на традиционните български носии ще бъдат демонстрирана с ревю на 10 мъжки и 10 женски копия на автентичните костюми от големите етнографски области, както и от по-малките етнографски региони в България - Софийски, Граовски, Северняшки, Странджански, Пишмен-кешански, Тракийски, Герловски, Еркечки и др.

Официалните чествания на 138-годишнината от Освобождението на България ще започнат в 11.30 часа на 3 март на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

В 12.00 часа пред Паметника на руските освободители ще бъдат отслужени заупокойна молитва и тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, отдаване на военни почести  пред паметта и делото на хилядите знайни и незнайни воини, загинали за българското национално освобождение.

По същото време /12.00 часа/ ще се проведе шествие и полагане на венци и цветя на паметната плоча на ген. Ал. М. Лермонтов /улица "Лермонтов" № 15/, на Паметника на руския лазарет и паметниците на българските възрожденци в Морската градина.

Община Бургас кани всички свои жители и гости да се включат в събитията, посветени на националния празник и да почетат героите, отдали живота си за свободата на отечеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама