Лютви Местан: Олигарсите са продукт на българските премиери

10:17, 28 фев 16 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зададох на премиера в писмен вид въпроса има ли олигарси в ДПС. Аз не съм компетентен да отговоря, защото не съм осигурявал противозаконно възможности за трупане на корупционни капитали. Нямал съм този властови ресурс.

Това заяви бившият председател на ДПС и настоящ лидер на партия ДОСТ Лютви Местан в ефира на бТВ.

Според него върху ДПС тегнат съмнения, че е олигархична партия с проруски интереси.

„Разговорът за олигарсите не е възможен без разговорът за българските премиери. Олигарсите са техен продукт. Те са най-компетентни да дадат отговора на въпроса кои са олигарсите у нас“, твърди Местан.

Той отрече твърденията, че новата му партия ДОСТ ще се ръководи и финансира от Турция.  

„Това не е вярно. От 2 месеца наблюдаваме една игра на образи – на патриота и на националния предател. Тази мащабна и добре организирана стратегия цели да се даде инструментарим на държавата да попречи на регистрацията на ДОСТ“, обясни Лютви Местан.

Относно твърденията в турската преса, че ДОСТ ще се финансира от Билял Ердоган, син на турския президент Реджеп Ердоган, Местан каза, че не познава Билял и доскоро не е знаел, че държавният глава на южната ни съседка има син.

По думите му ДОСТ на първо време нямаме нужда от много средства, а от идеи. Местан отрече и твърденията, че е пътувал до Турция през последните 2 месеца, в които течеше подготовката за учредяването на новата политическа формация.

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов се опитва да се освободи от олигарсите в България чрез прекратяването на обществени поръчки за над 2 млрд. лв. Местан отговори, че инстинктът на Борисов му е подсказал, че задкулисните връзки не могат да останат безкрайно дълго скрити за народа и се опитва да реагира.

Според бившия лидер на ДПС значително влияние в партията и в държавата има Делян Пеевски.

„Точно затова е продуцирана тезата, че в ДПС се определя като партията на бизнесинтересите. От една страна е искрения мотив, с който избирателите гласуват за совите права и свободи, а след това този искрен вот се използва за удовлетворяване на бизнесинтереси. Не случайно публичният образ на ДПС е здраво скрепен за мина за олигархичната партия“, обяви Местан.

По думите му в ДОСТ започва събирането на подписите на същинските учредители. В партията са амбицирани до края на април да се състои учредителния конгрес.

„Тогава ще се види на колко приятели може да разчита партията на приятелите. Убеден съм. че ще имаме много силна подкрепа“, каза още Лютви Местан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама