Безработен шуменец се жали от висока сметка за вода

10:42, 28 фев 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Валентин Жеков от Шумен е навъртял сметка за над 40 кубика вода и сега се чуди как да я плати. Той твърди, че е невъзможно да е използвал хилядите литри и търси съдействие от медиите в Шумен. 52-годишният мъж живее в малка стаичка в общежитието на ул. „Шуменска комуна” 22, безработен е и не взема нито лев социални помощи.

„Досега винаги съм имал по около кубик вода, септември месец изведнъж ми написаха 26 кубика. Казаха - толкоз показва водомерът. Минаха два месеца с по един кубик и след това, през ноември отчетоха пак 18 кубика. Общо - 44 кубика и със старата ми сметка от петдесетина лева стават над 200 лв., откъде да ги взема, за да платя”, недоумява Вальо, който от 14 години живее в шуменското общежитие за бездомници.

11-те кв. метра площ дели с 21-годишната си дъщеря Снежа, която също е безработна. Според него няма как да е навъртял кубиците, които сега трябва да плаща. В стаята няма бойлер, нито пералня. „За да изхабя толкова вода, все едно, съм пуснал тръба от къщи към градския басейн”, прави опит да се пошегува Вальо.

По негово искане, в края на декември, водомерът е свален и сменен с нов. Това обаче станало без той да присъства и никой не му показал данните от стария, твърди Вальо. Сега, два месеца след поставянето му, новият водомер отчита по-малко от 2 кубика, видя репортер на Topnovini.bg.

Валентин се притеснява, че ще го изгонят от общежитието, защото не си е платил сметката. Тъй като няма никакви доходи, за да се изхранва събира и предава хартия, цепи дърва и се хваща на всякаква обща работа.

От „ВиК”-Шумен обясниха, че начислените кубици със сигурност са „преминали” през водомера на Вальо и няма грешка. Вероятната причина за рекордното потребление е теч в тоалетното казанче. Инкасаторката и техническият ръководител на района твърдят, че показанието на сваленият водомер е засечено и отговаря на записаното в карнета. Смяната на водомера е извършена по желание на наемателя и в присъствието на служител от Общински жилища и имоти – Шумен.

Засега от водоснабдителното дружество не са предприели действия срещу нередовния платец. Сметката му обаче продължава да набъбва, заради лихвите, които се трупат. Вариант е да се подпише протокол за разсрочено плащане, като се внесат 30% от сумата и остатъкът да се плати до 6 месеца.

Подобен проблем имат и други наематели на общежитието на ул. „Шуменска комуна”, някои от тях са навъртели с години сметки по 600-700 лв. за вода и не ги плащат, казаха от „ВиК”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама