Лекар и аптекар в лют спор дали пациентите сами „да си предписват лекарства“

11:20, 28 фев 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята на здравния министър Петър Москов медикаментът да се изписва чрез името на основното вещество в него, а не с търговското му наименование, разгорещи страстите в ефира на „Нова телевизия“.

В предаването „Събуди се“ възникна спор дали пациентите да имат право да избират кое лекарство да им бъде предписано. Дебатът беше между Николай Костов, председател на Асоциацията на собствените на аптеки и д-р Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Практиката е много добра и се използва в над 10 държави в Европейския съюз“, обяви Костов, който изтъкна, че това ще намали разходите на пациентите за медикаменти.

Според него, когато се регистрират едни лекарства и те съдържат едно и също вещество, едни и същи милиграми – те са терапевтични еквиваленти. 

„За да се икономисат пари, хората ще започнат и сами да се лекуват след време. Това показва за пореден път колко ни е калпава системата“, каза д-р Любомир Киров.

Според него пациентите имат доверие на лекарите си и те трябва да носят отговорността за това какво пият болните.

„Ако говорим като г-н Костов, там са ясни нещата. Ще започне голямо говорене за лекари и компании. Как едни пари се въртят нагоре-надолу“, обяви Киров, а Костов му отговори, че в тезата му има търговски съображения, а не медицински. Киров не остана длъжен и заяви, че по тази тема може да говори само със свой колега-лекар, а не със събеседника си.

„Аз съм учил за лекарства повече от вас“, оправда се Костов, а Киров го репликира, че не е учил за болести. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама