Представят спектакъл за Апостола в Бургас, негова родственица разказва заветите му

11:56, 28 фев 16 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мултимедиен спектакъл в две части ще постави начало на честванията на Националния празник - 3 март, в Бургас, информират от пресцентъра на местната администрация. "За твоя един син, Българийо..." е логичен преход от отбелязването на 143 години от гибелта на Васил Левски към 138-та годишнина от Освобождението на България.

Музикално-документалната постановка ще се проведе на 1 март /вторник/ от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино".

Тематичната вечер проследява пътя към Освобождението, като разказва живота и гибелта на Левски, национално-освободителните борби, Априлското въстание и Руско-турската война. Бургазлии и гости на града ще чуят възрожденски песни, откъси от документите, писмата и клетвата на Апостола на българската свобода, както и фрагменти от пиесата на Стефан Цанев "Последната нощ на Дякон Левски".

Водещ и сценарист на събитието е Георги Райков, а участници са детски хор "Милка Стоева", актьорите Пламен Каров и Невена Цонева.

Голямата изненада за гостите на вечерта ще бъде срещата с родственицата на Васил Левски Христина Богданова. Тя е най-малката праправнучка на сестрата на Апостола на свободата Яна Кунева и съпругът й Андрей. Христина Богданова ще разкаже за запазеното в семейната хроника, за съхранените ценности и пазените завети.

За автентичност на атмосферата и чувство на принадлежност към онова време в залата ще допринесе документалната фото изложба за Дякона, предоставена от къщата-музей "Васил Левски" в родния му град Карлово. Тя се състои от 20 пана със снимки на документи, писма и портрети на Васил Левски.

Събитието ще се проведе при вход свободен и е специален подарък на Община Бургас за нейните граждани по случай 138 години от Освобождението на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама