Областният управител на Варна иска да сключва договори за неохраняемите ивици

12:04, 28 фев 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Варна Стоян Пасев иска правомощия да сключва договори за отдаване под наем и за осигуряване на водно спасяване за неохраняемите плажове. Това трябва да се случи в най-скоро време, за да се спаси сезонът. Налага се и заради факта, че този месец концесионерите на три от посещаваните градски плажове се отказаха да ги стопанисват по финансови причини. Става въпрос за "Кабакум-юг", "Аспарухово" и "Офицерски плаж".

Крайният срок за обявяване на неохраняемите плажове е 31 март. Време за организиране на търгове за концесии няма. Единственият вариант е да се даде право на областния управител да сключва договори за осигуряване на водно спасяване и за отдаване на плажовете под наем.

"Към днешна дата министерствата на регионалното развитие и на туризма отговарят за плажа и ако искат да спасим сезона, трябва час по скоро да направят пълномощно на областните, ако те не могат да вземат решение как да се стопанисва, по какъв начин да се стопанисват неохраняемите ивици”, коментира пред БНТ2-Варна губернаторът. 

Представителят на концесионерите на варненските плажове заяви, че е необходима промяна в нормативната база, защото сега концесионните вноски и таксите за водно спасяване стопяват печалбата. Това може да накара и други концесионери да се откажат от плажовете, които стопанисват.

На територията на Варненска област има 68 плажа. Едва 15 са отдадени на концесия, за 11 има договори за наем, като 2 от тях изтичат през лятото. Останалите са неохраняеми. Интерес към тях няма заради високите концесионни такси и наеми.

"Примерът е Камчия. Знаете, там се удавиха 6 човека, никой не искаше да вземе ивицата на концесия, нито с договор за наем. Не можахме да осигурим и спасители за сезона.”

Областният управител настоява осигуряването на водни спасители да не става с обществени поръчки заради възможността за обжалване, което често продължава с месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама