„Спаси София“: Събарят сградата на бившото кино „Възраждане“, трябва да действаме

15:23, 28 фев 16 25 784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданската инициатива „Спаси София“ алармира, че се готви събаряне на сградата на бившия театър "Ренесанс", кино "Възраждане" и профсъюзен дом "Георги Димитров" в София. До скоро в сградата се помещаваше и нощният клуб „Син Сити“.

В страницата си във фейсбук „Спаси София“ обясняват, че информацията за предстоящото събаряне на емблематичната сграда е била обявена от собственика ѝ Красимир Георгиев. Той искал да построи хотел на мястото.

"Поредният символ на София ще бъде заличен и архитектурното ни наследство ще понесе непоправим удар", пишат от организацията. И допълват : „Същият този казва, че имало много стари сгради по бул. Мария Луиза, Христо Ботев и Константин Величков, които също сигурно скоро щели да се съборят, за да се осигури място за модерни бизнес центрове. Тоест там, където е най-голямото насищане на стари, крайно ценни за София сгради..трябвало да се събаря и строи ново“.

От Министерството на културата, цитирани от „Клуб Z”, обясниха че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата. При тях не било постъпвало и искане тя да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

"Приятели и наши последователи, нека се обединим и спрем това безумие. Нека вдигнем шум и накараме тази спряла държава и администрация да се задвижи и поне веднъж да защити обществения интерес. Нека не допускаме София да бъде осакатена заради поредната новопостроена буца на мястото на сграда била паметник на архитектурата. А защо е била, защото Министерство на Халтурата си е свършило работата да я извади от списъка още преди много годинки...срещу съответната сума, най-вероятно...", се казва още в публикацията на „Спаси София“.

Гражданската инициатива приканва всички, които имат желание да използват всичките си контакти, "за да принудим и инвеститор, и община, и държава да се съобразят с нас и да спрем разрушаването на сградата".

"Питахме работниците на място...срокът за разрушаване бил 2 месеца. Нямаме време, за да спрем това безумие. Трябва да действаме днес!!!", завършва призивът си „Спаси София“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама