Фирми, близки до властта, източват над 90% от публичните средства

16:58, 28 фев 16 25 959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шокиращи примери за корупция и присвояване на публични средства в особено големи размери изпратиха от Сдружение "Съграждане” – Клуб на свободните граждани, до Консултативния съвет за национална сигурност, омбудсмана и ръководствата на двата синдиката.

От гражданската организация, представлявана от Игнат Раденков, изнасят конкретни факти за корупционни практики, свързани най-вече с Община Варна, над които е бил опънат чадър от прокуратурата. 

Сред сочените за замесени в корупционните схеми са добре известни (особено на варненци) фирми, "дежурни" изпълнители на обществени поръчки за милиони левове. От Сдружението изпращат до адресатите взривоопасно писмо, с копие от което разполага и Topnovini.bg: 

"При снегопочистването на наетата фирма за кампанията се плаща 10,13 лв/км, докато на "нашата”  Хидрострой, по същото време, при същите условия се заплаща по 91,80 лв./км или 9 пъти повече (или стойността на една винетка за километър).

При разсола на едната фирма се плаща 8,50 лв./тон, а на „нашата” 54,30 лв/тон, тоест завишаването е 7 пъти. За превоз на строителни отпадъци се усвояват 484,56лв./куб.м или завишаването е 44 пъти.

Най-обикновените люлки на детските площадки с две пластмасови седалки се закупуват от производителя за 430 лв., а от Община Варна са усвоени 1700 лв. или 4 пъти повече.

С фиктивен протокол са усвоени 500 хил. лв. вследствие нанесени щети от непреодолими природни бедствия – проливен дъжд. При направената от нас справка в БАН се оказа, че "проливният дъжд” е само 5 л/кв. м Свлечената земна маса от въпросното бедствие с обем 18 600 куб.м, представете си, била натоварена на ръка, в някои от дните са товарили по 1000 човека. Усвоени 800 хил. лв. за изкоп на земна маса по взривен способ, при направената справка от нас в МВР се оказва, че от 10 години нито е искано разрешително, нито е боравено с взривни вещества в този район и т.н., и т.н.”,  алармират от сдружението.

"Олигархията не може да просъществува без участието и покровителството на министър-председателя, Главния прокурор, ВСС и т.н. Сменят се правителства, сменят се Главни прокурори, но престъпните схеми и хората си остават. Сменят се само касиерите, а корупцията бележи постоянен ръст. Това незавидно състояние, в което изпадна страната ни, е плод на всички участвали до сега правителства, но такова обезличаване на държавността, каквото наложи тандемът Борисов-Цацаров, никога не е имало”, заявяват от организацията.

Topnovini.bg публикува цялото писмо на Сдружение "Съграждане” – Клуб на свободните граждани, поради изключителната важност на информацията, немалка част от която се изнася за първи път официално в публичното пространство. За да се запознаете с пълния обем на текста, кликнете върху прикачения текстов файл (вляво от снимката). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама