Касата избра по-скъпата оферта за система за отпечатъци в болниците

21:35, 28 фев 16 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публичният търг за изграждане на система за пръстово идентифициране, която трябва да бъде въведена в болничните заведения е спечелена от консорциумът "Стемо – Гама консулт", съобщава „Капитал“. Фирмите в надпреварата бяха само две, като „Стемо – Гама консулт“ е предложила оферта, която е четири пъти по-висока от тази на другата фирма.

При проектобюджет за системата от 400 хил. лв. "Стемо – Гама консулт" печелят с оферта от 398 хил. лв. , а "Контракс", които останаха на второ място, предлагат цена от 88 хил. лв.

Изборът на четири пъти по-скъпата оферта идва по линия на техническото предложение, което се оказва с по-голяма тежест. "Стемо – Гама консулт" получава максимума точки, а вторият конкурент - почти два пъти по-малко. Класирането беше направено само за седмица.

В същото време самата заповед на управителя на здравната каса, с която се провежда търгът, беше обжалвана във Върховния административен съд като незаконосъобразна. На практика в момента пръстовите отпечатъци не фигурират в нито един закон или наредба и цялата процедура по избор на компания, която да изработи системата, се крепи върху заповед на управителя и одобрение на надзорния съвет.

Идентифицирането на пациентите с пръстовите им отпечатъци е идея, която се зароди миналата година. Основната ѝ цел е да се ограничат злоупотребите в сектора и да има ясен контрол над хоспитализации, извършени дейности и медикаменти.Целта на идентификатора е той да бъде ползван в аптеките при закупуване на лекарства, влизане в болницата и дори преглед при личния лекар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама