Празник на ракетните войски и артилерията

06:50, 11 мар 20 25 3812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

11 март се отбелязва като Ден на артилерията и ракетните войски на Българската армия.

Историята на българската артилерия започва с възникването на национално-освободителното движение на нашия народ. Черешовите топчета са първообраз на първите български артилерийски системи. След Руско-турската война започва създаването на Българската армия и едновременно с това се формира българската артилерия. За неин пръв началник е назначен полковникът от руската артилерия Лесовой.

До 1991 година празникът на Ракетните войски и артилерията е 19 ноември, но настъпилите демократични промени, пораждат необходимостта офицерите-артилеристи да обърнат поглед към военната ни история и там да потърсят паметна дата, достойна за празник на българската артилерия.

Такава незабравима дата е 11 март 1913 година, свързана с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). Този ден като фокус събира цялото достойнство на българското военно изкуство и артилерия.

Затова е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.

Преди 100 години, на 11 март 1912 г. правителството, начело с Иван Евстратиев Гешов, взема решение за закупуване на първите два самолета за Българската армия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама