Здравната инспекция в София предупредила за проблема с въшките още в началото на учебната година

16:00, 30 мар 16 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблем има, но за бум е силно да се говори – така началникът на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция Цезаринка Илиева коментира информацията от лични лекари и училища за бум на въшките в София.

Проблемът е много по-сериозен в училищата и не толкова в детските градини. В РЗИ са получили близо 50 сигнала само от началото на тази година.

Илиева обясни, че отговорността за разпространението на паразитите е най-вече на родителите – редовно да проверяват децата. Имало случаи, макар и единични, при които след обаждане от учебното заведение, родителите не отиват да приберат детето си.

От службата още в началото на учебната година са разпространили листовка (виж прикачения файл) със съвети за заразата, както и са уведомили здравното министерство, Инспектората по образованието и всички директори на училища и детски градини за евентуално засилване на разпространението на паразитите. На учебните заведения е препоръчано да засилят проверките.

При връщане на дете, заразено с въшки, след преодоляване на проблема в училище или в детската градина, задължително е необходима бележка от личния лекар след преглед, с който се констатира, че проблемът е преодолян, разясни още Илиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама