Протестиращ лекар: На всеки българин се полагат по 0,008 направления на година

16:11, 30 мар 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като се направят изчисления на базата на парите, които се дават на личните лекари излиза, че на всяко едно осигурено лице в България се полага по 0,008 направление на година. Т.е. човекът ще натрупва десет години, за да добие още едно направление годишно. Това каза в интервю за София Topnovini.bg общопрактикуващият лекар Ира Маркова. Тя е един от стотиците медици, които организираха протест с искания за промени в условията на работа на личните лекари.

Недостигът на направления е един от основните проблеми за медиците. Единственият начин, по който те успяват да дават повече от осигурените направления е фактът, че много от пациентите не могат да чакат за преглед и си плащат. Така техните направления отиват за други пациенти.

„Но идва моментът, в който някой, който не е идвал пет години решава, че иска направление за очен лекар, а аз нямам такова. Това е абсурдно. Какво да му обясня?“, пита се д-р Маркова.

Като друг голям проблем тя открои „мълчанието на Здравната каса“, тъй като "целенасочено набива в главите на хората“, че дава 36 милиона лева за личните лекари, а те били за доболнична помощ.

„В тези пари се включва всичко – общопрактикуващите лекари, специалистите, за които даваме направления и изследванията на пациентите, които назначаваме. За нас от тези пари се отделят едва 2 млн.лв., но това на хората никой не им го казва“, обясни личният лекар.

Друго, с което лекарите на са съгласни е въвеждането на пръстов идентификатор. Д-р Маркова заяви, че е направила проучване, което показало, че такъв идентификатор има само в Еритрея, което говорело само по себе си, колко ефикасен е този метод за отчитане на пациенти.

Общопрактикуващият лекар добави, че протестите не са за оставката на някого, а за повече гласност и информираност на пациентите за това какво им се полага и им се дава от държавата.

Цялото интервю на д-р Ира Маркова можете да прочетете ТУК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама