Тръгва дело за съборения тютюнев склад в Пловдив

16:33, 30 мар 16 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първо съдебно заседание по случая със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив е насрочено за 13 април, съобщава dnevnik.bg.

Административният съд ще разгледа жалбата на компанията - собственик на склада "Одрин 8" ЕООД срещу разпореждането за спиране на разрушаването на сградата, издадено на 7 март от регионалния инспекторат при главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство". Съдия докладчик ще е Недялко Бекиров.

Междувременно съдия Бекиров е оставил без уважение искане на "Одрин 8"да бъде прекратено предварителното изпълнение на разпореждането за спиране на събарянето. Решението на Административния съд в Пловдив може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, но до момента това не е сторено.

Припомняме, че на 24 март министърът на културата Вежди Рашидов подписа заповед, с която изрично нареди сградата на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 да бъде възстановена във вида преди нейното разрушаване.

Паметникът на културата трябва да бъде възстановен с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, се посочва в документа.

Собственикът на имота - дружеството "Одрин 8", трябва да изготви графична, текстова и фотодокументация, документираща недвижимата културна ценност, пише още в разпореждането на министъра. Освен това собственикът трябва да внесе за съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и ал. 2 от Закона за културното наследство инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижимата културна ценност в двумесечен срок от връчването на настоящата заповед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама