Протестът на лекарите се разраства, не се разбраха с Москов (обзор)

18:54, 30 мар 16 / Политика 25 854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Личните лекари, които започнаха протести в понеделник не се разбраха с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. След като съсловието отказа да подпише Национален рамков договор (НРД) за 2016 г. Здравната каса и министър Москов подписаха анекс към договора за миналата година.

Председателят на сдружението доц. Любомир Киров бе категоричен, след срещата със здравния министър, че лекарите няма да отстъпят от исканията си и че консенсус ще бъде постигнат тогава, когато видят исканията си изпълнени. Той обясни, че една от темите, по които не е постигнато съгласие, е свързана с остойностяването на лекарския труд.

Протестите на лекарите започнаха в понеделник в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Вчера се включиха и лекарите от Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен. Днес се присъединиха лекари от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, гр. Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Утре врати ще затворят джипитата от София-град, Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Русе и Шумен.

Пловдив

Пловдивски общопрактикуващи лекари спряха работа за един час и излязоха пред здравните заведения. Те ще изразят масово недоволството си от здравната политика и реформа утре от 10 часа пред сградата на РЗИ. Протестът ще продължи и в петък, уточни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев.

Хасково

„Имахме много надежди за реформа в здравеопазването, но сме много разочаровани”, казаха протестиращите лекари в Хасково. Близо 30 доктори заключиха кабинетите си и излязоха пред Първа поликлиника в знак на протест срещу готвените “имитации на реформи”.

Общо 140 общопрактикуващи лекари от Хасковска област се включиха в националната стачка. Утре медиците няма да работят не 3 часа, а 4. Навсякъде имаше дежурен кабинет, където се преглеждаха спешните случаи.

Стара Загора

Два дежурни кабинета осигуриха днес протестиращите джипита в Стара Загора. Над 90 останаха затворени. Хората ще бъдат преглеждани, но рецепти няма да се издават, защото софтуерът на различните практикуващи лекари е различен. Във всеки кабинет има по един педиатър, медицинска сестра и терапевт. Заплащането на лекарите днес е осигурено с пари от Регионалното сдружение на семейните лекари.

„Чашата на търпението преля, има някакъв предел, над който просто няма как да се удържи”, коментира д-р Георги Бакоев, председател на Регионалното сдружение на семейните лекари.

Благоевград и Сандански

Общопрактикуващите лекари в Сандански спряха работа днес и се включиха в националния протест на медиците. Д-р Елена Янева, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пиринско обясни, че пациентите, които имат нужда от лекарска помощ може да посетят дежурните лекарски кабинети. От 31 март в стачните действия се включват и медиците от Петрич и цялата Благоевградска област.

Те смятат, че с новите правила лечебните заведения няма да могат да инвестират в иновации, а пациентите няма да имат право да избират къде да бъдат лекувани. Системата ще продължи да бъде недофинансирана. Недоволните предлагат старите правила да останат в сила и след 1 април, а част от промените да бъдат редактирани с тяхното активно участие.

Плевен

Общопрактикуващите лекари от Плевен и областта днес също се включиха в протестните действия на колегите си от цялата страна.

"Нас ни превърнаха в администратори и вече е почти невъзможно да упражняваме нашата, лекарска професия. Искаме да бъде чути, да получим ясни наредби, чрез които се подобрява качеството на медицинската услуга. Пациентите да виждат в нас лекари, а не администратори", коментира д-р Петя Дакова, която е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта.

Добрич

Десетки общопрактикуващи лекари от Добрич и областта, както и специалисти, днес затвориха кабинетите си в знак на протест срещу политиката на правителството в областта на здравеопазването. Те се събраха на митинг пред ДКЦ I. Коридорите на ДКЦ –ата, където се помещават кабинетите на общопрактикуващите лекари, днес останаха празни, а стаите заключени.

„Решихме протестните ни действия да са ефективни и да затворим нашите кабинети, за да разберат управляващите, че няма как да се случи ние да работим при техните условия.“, заяви председателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Галя Василева. Тя обяви, че протестиращите лекари в Добрич се снемат доверието си от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК и искат оставките им. Д-р Г. Василева съобщи, че са получили подкрепа от всички лечебни заведения в областта, макар да не могат да се включат в ефективните действия.

В четвъртък и петък общопрактикуващите лекари от Добрич ще продължат протеста си с едночасово прекъсване на работа – от 12 до 13 часа, В останалото време те ще обслужват пациентите си

Бургас

Джипита от Бургас и областта излязоха на протест. Група от около 50 общопрактикуващи лекари се събраха пред новия корпус на МБАЛ в знак на недоволство срещу промените в здравеопазването, които се въвеждат от 1 април тази година.

„Тогава, когато пациентът трябва да се справи в здравеопазването с изискванията за предписване, направления за специалисти, да отиде да си вземе лекарствата, как да отиде на ТЕЛК – това върши личният лекар. Така че когато джипитата в договорния процес виждат пречки, допълнително усложняване на нещата, те се явяват един вид защитници на пациентите. Затова сме сега тук – заради пациентите, не само заради нас“, заяви д-р Михаил Христов, делегат на Събора на лекарския съюз. Той е категоричен, че не протестират заради пари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама