Преподавателите от СУ ще искат разрешение, за да говорят пред медии

20:25, 30 мар 16 25 820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преподавателите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече ще трябва да търсят разрешение от отдела за връзки с обществеността на висшето училище, при контакт с медиите. С такова решение излезе академичният съвет на университета, съобщават от СУ.

Новите правила за комуникация с медиите и организирането на публични събития на територията на Университета са предложени от зам.-ректора доц. Георги Вълчев. 

Правилата ще изискват от студентите да уведомяват ръководството на университета, когато искат да органзират публично събитие на неговата територия.

Текстовете гласят:

"Официална комуникация с медиите: 1. Ясно разграничаване на качеството, в което представителите на СУ се явяват в медиите: - Изразяващи официалната позиция на Университета са ректорът и заместник-ректорите. В този случай представителят на ръководството на Университета дава изявление или отдел "Информация и връзки с обществеността" разпространява до медиите и публикува в страницата на СУ писмена позиция;

- Официална позиция на Университета по експертен проблем се изразява от преподавател/служител, упълномощен от ректорското или деканското ръководство;

- Представяне на преподавателска/научна дейност се извършва от преподавател в Университета след уведомяване на деканското/ректорското ръководство и отдел "Информация и връзки с обществеността";

- Публични изяви на мнения, граждански или политически позиции в лично качество на преподаватели/служители на Университета се извършват, без да се ангажира институцията със заявени мнения и без да се използват придобитите в нея научни степени и звания (бел. ред. т.е. медиите да представят на аудиторията си напр. Иван Иванов, да го питат по специализирани теми и аудиторията никога да не разбере, че той например е доцент или професор в дадената област в СУ).

2. При свои публични изяви, ангажиращи Софийския университет, представителите на академичната общност са длъжни да информират "Информация и връзки с обществеността" и да потърсят съдействие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама