Задържаха протестираща срещу новия ПУП на кв. „Левски“

20:55, 30 мар 16 25 1046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иванка Казакова, неформален лидер на протестиращите срeщу новия подробен устройствен план на 17 микрорайон във варненския квартал "Левски" е била задържана днес, съобщи „Дневник“. Според свидетели на случилото се около 11 ч. на една от спорните площадки в квартала е пристигнал багер на дружеството "Хидрострой", което от години работи по изпълнението на инфраструктурни проекти на община Варна. Протестиращите жители на на 17 микрорайон твърдят, че строителният екип не е имал необходимите документи за дейността, която е трябвало да извърши, но затова пък е бил охраняван от „Общинска полиция“.

След като видяла какво се случва, Казакова поискала обяснение и след като не го получила, подала сигнал на тел. 112. Пристигналият на място районен полицейски инспектор поискал личната й карта. Казакова отговорила, че тя е в дома й, а служителят на реда поискал от нея да я донесе. По пътя към дома си обаче тя била спряна от служители на „Общинска полиция“, които отново поискали личната й карта.

След като Иванка Казакова им обяснила, че отива да я вземе, за да я представи на районния инспектор, общинските полицаи я арестували, като й поставили белезници. След това я отвели във Второ районно управление на полицията за установяване на самоличността й. Според Казакова по време на ареста отношението на полицията е било грубо и неоправдано.

Заради инцидента зам.-кметът на Варна Тодор Иванов, в чийто ресор е опазването на обществения ред и сигурността, свика специална пресконференция. На нея той обясни своята версия за случилото се. Според нея Иванка Казакова е била отведена във Второ районно управление на МВР във Варна, тъй като е отказала да покаже документ за самоличност пред служителите на Общинска полиция. Според него Казакова се държала грубо с полицаите, като им обяснила, че нямат право да изискват представянето на личните й документи.

Тодор Иванов съобщи също, че подадения от Казакова сигнал на тел. 112 е бил за извършване на незаконно строителство. Проверката, извършена на място, обаче установила, че става въпрос за планиран строеж на детска площадка, а ръководителят на обекта е представил разрешение за строеж и останалите документи за извършване на тази дейност. Казакова все пак била отведена в районното полицейско управление, където самоличността й била установена. Тя е била глобена за това, че не носела личните документи в себе си. Около 13,40 ч. днес е била освободена.

Заради притесненията, свързани с одобрения ПУП и издаденото строително разрешение за 17-и микрорайон  на кв. "Левски", в края на февруари жителите му изпратиха писмо до кмета на Варна Иван Портних и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов. В него беше припомненахронологията на събитията, станали причина за недоволството им.

Според писмото през ноември 2015 г. Портних е издал заповед за изготвяне на "технически инвестиционен проект за рехабилитация, благоустрояване и изграждане на техническа инфраструктура" в района. На заседание на общинския съвет във Варна на 2 декември м.г. граждани от района информират съветниците, че проектът сериозно ги притеснява. Веднага след това, за да избегне евентуални бъдещи дебати в съвета и намесата му в плановете за предстоящата реконструкция, според авторите на писмото, зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев е издал на 23 декември м.г. 12 отделни заповеди за промяна на съществуващия подробен устройствен план в този микрорайон.

Четири дни по-късно е издадено и разрешително за строеж за целия микрорайон, но то вече предвижда строителство "3 категория" за 11 различни обекта. По този начин според недоволните граждани първоначалният план за облагородяване на района им, изготвен през юни 2015 г., е бил подменен с друг, който разрешава изсичането на 87 дървета без съобразяване с възрастта им, нанасяне на радикални промени в уличната инфраструктура и създава условия за мащабно застрояване.

Авторите на писмото твърдят също, че са научили за предвидените строително–монтажни работи в района си не по време на обществено обсъждане, каквото е предвидено по закон, а от преписката по административно дело, което сами са завели срещу местната администрация във Варна на 30 декември м.г. Една от най-критичните точки в инвестиционния план според тях е предвиденото изграждане на нови пътни платна върху дерето – канал по ул. "Мадара". Той е построен още през 1951 г. като съоръжение за преодоляване на последствия от сериозно наводнение.

Петя Проданова, кмет на варненския район "Приморски", заяви, че в администрацията й е внесена контраподписка в подкрепа на изграждането на въпросната детска площадка. Освен това тя не попадала в обхвата на новия ПУП, срещу който протестират Казакова и съкварталците й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама