Адвокатът на Сергей Антонов предложи да кръстим улица на негово име

22:30, 30 мар 16 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наречете една улица  или площад на Антонов, някое важно място, за да покажете, че България не забравя своите най-добри хора. Това предложи проф. Джузепе Консоло, адвокатът на оправдания за атентата срещу Папа Йоан Павел II българин Сергей Антонов. 

Консоло обясни, че от негово име председателят на Конституционния съд Борис Велчев вече се е обадил на кмета на София Йорданка Фандъкова да подкрепи тази инициатива.

"Българската следа" в атената срещу Папа Йоан Павел II е инсинуация, каза още проф. Джузепе Консоло пред БНТ. Той допълни, че за Италия той е абсолютно невинен.

Консоло коментира още, че е направена огромна несправедливост по отношение на българския народ относно атентата срещу Папа Йоан Павел II. Според него общественото мнение несправедливо е направило Антонов виновен по време на процеса.

Днес се навършват 30-години от оправдателната присъда на обвинения в атенат българин и по тази причина италианецът е в България. На тържествена церемония в аулата на Софийския университет, ректорът Анастас Герджиков награди Консоло с титлата ""Доктор хонорис кауза".

Покушението на папа Йоан Павел II е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи — Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

На 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома си на ул. "Сердика" в София от дъщеря му Ани. По тялото не е имало следи от насилие. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама