ЕП иска признаване на правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС

18:11, 28 апр 16 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домашните помощници и болногледачи, повечето от които са жени мигранти, трябва да получат официален статут в ЕС. Признанието, че техният труд представлява „истинска“н работа би било пречка пред експлоатацията, принудителния труд и трафика на хора. Това казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък.

За да се спре несигурната заетост и недекларирания труд, евродепутатите препоръчват създаването на лесни за управление модели за законни отношения между работник и работодател, като посочват примери в Белгия и Франция.

„Домашните помощници и болногледачи ни позволяват да преследваме своята кариера и да се наслаждаваме на социалния си живот. Ние им се доверяваме с нашите домове, деца и родители. Но те остават невидими, недекларирани жертви на несигурността и социалното изключване. Също така почти всички те са жени, работещи дълги часове, без почивни дни, без медицинска застраховка или пенсионни планове,“ каза докладчикаКостадинка Кунева (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция).

„Застаряващото ни население и фактът, че жените навлизат все повече на пазара на труда означава, че ние имаме все по-голяма нужда от тях. При все това държавите членки на ЕС продължават да им позволяват да работят в сивата икономика,“ добави тя.

Резолюцията беше приета с 279 гласа  „за“, 105 „против“ и 204 „въздържал се“.

Достойнство за домашните помощници

Домашните помощници и болногледачи трябва да бъдат включени в националното трудово, здравно, социално и антидискриминационно законодателство. Те трябва да имат правото да сформират синдикати, се казва в текста. Освен това държавите членки на ЕС трябва да осигурят широкодостъпни висококачествени грижи за деца, възрастни и други, за да намалят стимулите за незаконно наемане на болногледачи, както и за да предоставят реални и законни кариерни възможности за домашните помощници в сферата на социалните грижи.

Само сериозни механизми за инспектиране и наказания могат да спрат трафика на хора и финансовата експлоатация на домашните помощници, смятат евродепутатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама