С цигулка Страдивариус от 1710 г. маестро Светлин Русев ще свири в Албена

15:05, 29 апр 16 / Култура 25 1135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концертмайсторът на оркестъра на Френското национално радио и Сеулската филхармония  - Светлин Русев, ще свири в курорта Албена с цигулка Страдивариус от 1710 г. Маестрото ще е солист на симфоничния оркестър на детско-юношеска филхармония „Пионер”. Концертът ще е на 16 юли, съобщи председателят на Съвета на директорите на „Албена” АД Радосвет Радев. Той увери, че през новия сезон Албена ще има амбициозна културна програма.

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ "Проф. Веселин Стоянов", Русе под ръководството на своята майка. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. 

Светлин Русев е носител на множество международни награди. Той свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Филхармонията "Джордже Енеску" и др.

От 2005 г. Св. Русев е концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, а от 2007 г. е концертмайстор и на Филхармонията на Сеул. Удостоен е с наградата "Музикант на годината" 2006 г. в България. Носител е на наградата "Кристална лира" 2006 г. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната висша консерватория в Париж. Светлин Русев свири на цигулка Страдивари от 1710 г. "Camposelice", предоставена от Музикалната фондация Nippon.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама