Онлайн бизнесплатформа по португалски модел ще правят в Търговище

16:57, 30 май 16 25 842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Посещението в Санта Мария да Фейра е предпоставка за създаване на добро партньорство и развитие на градовете ни” . Това обяви кметът д-р Дарин Димитров на   пресконференция  по повод официалното посещение на делегация от Община Търговище в побратимения град в Португалия. В нея взеха участие още заместник-кметът Емине Якубова, секретарят Христалина Халачева и Полина Василева – гл. експерт „Международно сътрудничество”.

Визитата, с цел създаване на партньорство между градовете, бе от 18 до 22 май. Българската делегация бе придружена от Негово превъзходителство Тодор Стоянов, посланик на България в Португалия, който добре познава условията в двете страни. Той  е заявил, че негов приоритет е укрепване и създаване на по-здрави бизнес връзки на междудържавно ниво.

Пред журналистите д-р Дарин Димитров коментира посещенията си в европарка на Санта Мария да Фейра и всички прояви в града по време на визитата. Желанието му е да взаимства създаването на онлайн бизнес платформа от португалския град, за създаване на възможност за популяризиране на бизнеса и формиране на по-добри търговски взаимоотношения в Търговище. По време на посещението е обсъждана и  възможност за специализация на млади лекари и медицински кадри в двете големи болници в Санта Мария да Фейра, които са с изключително добро материално обезпечаване и съвременна апаратура. Възможно е и командироване на общински служители, които да обменят опит за прилагане в местната ни администрация.

В тази връзка Христалина Халачева сподели редица добри практики, които могат да бъдат полезни в нашата община. Така например, административните услуги в Санта Мария да Фейра се извършват в кратки срокове, като предварително се дават консултации от общинската администрация, за да се избегне връщане на документи или отказване на услугата поради несъответствия. Сроковете за различните документи там са от 1 до 14 дни. Реализирането на бизнес намеренията също намират подкрепа с предварително внасяне на инвестиционните намерения и съгласуването им със специалистите от общината, което намалява времето за обслужване и скъсява бюрократичните процедури.

Халачева сподели, че през 2006 година е била създадена общинска служба за заетост в побратимения ни град, с която се подпомагат безработни хора при изготвяне на бизнес планове, създаване на фирми, професионално обучение, бизнес обучения, реализиране на идеята за бизнес. От  новосъздадените предприятия  80% продължават дейността си.

От своя страна заместник-кметът Емине Якубова сподели, че е провела срещи със свой колега от Санта Мария де Фейра за общите проблеми и добрите практики, прилагани от двете общини в сферата на образованието. Посетила е градско средищно гимназиално училище, реконструирано по европейски проект.

Полина Василева разказа за организацията на мащабните културни събития в Санта Мария да Фейра, които целят  опазване на местните традиции и културно наследство. Тя е била впечатлена от възможностите и методите за инвестиране  в  областта на културата, които могат да се ползват и у нас. Залага се на начално  финансово подпомагане от страна на Общината, което последствие води до самоиздържане на мащабните културни прояви. Посещението в Санта Мария да Фейра съвпадна с   Международния фестивал на уличния театър –„Имажинариуш”. По този повод е отправена покана към търговищките театри да участват в следващи издания на фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама