В някой гараж някой в момента обръща пазара, убеден е Плевнелиев

20:28, 30 май 16 / Политика 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Безброй са примерите как от гаражи се родиха милиардни компании и най-големият страх на големите е, че в някой гараж някой в момента обръща пазара. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчване на наградите в националния конкурс „Големите малки“ за насърчаване на малкия бизнес в България.

"Икономиката се променя и всеки малък може да стане много голям", обърна се той към малките фирми. Той подчерта значението на малките и средните предприятия, които създават над 75% от работни места в страната. Плевнелиев е убеден, че все по-активно ще се търсят инструментите за разгръщането на таланта и инициативата у българските предприемачи.

Президентът връчи наградата на българската компания „Ортотех“ ЕООД, която развива дейност в областта на производството и търговията с медицински изделия за опорно-двигателния апарат.

Наградени бяха 10 фирми от общо 85 участници в конкурса. Това са стартъпът за производство на дъски за писане "Ескрео", търговецът на български вина "Добра година", "Веспа ВП", която произвежда машини за рециклиране на пластмаса и ергономични бюра, борещи се със затлъстяването в офиса, производителят на фолклорни носии "Мели-М", производителят на прясна италианска паста "Скатери", стартъпът за софтуер и хардуер "Про Смарт", която е създала устройство за управление от разстояние на домашни бойлери, производителят на медицинска електроника и апарати за електрохирургхия "Амет", "Джей Пойнт Кардс", която произвежда пластики, стартъпът за производство на биоразградими четки за зъби "Норте", „Ортотех“, която произвежда индивидуални медицински изделия, стелки, шини и ортези, помагащи на хората да проходят.

Победителите получиха безплатна реклама на стойност 10 хил. лева в изданията на Медийна група „България“. Предприятията бяха оценявани по 4 критерия: устойчиво развитие, иновативност, разработване на дадена ниша и представяне на нови тенденции.

"Малките са големи със своите мечти. Вярвам в развитието на малките компании и България ще стане един иновационен център на Европа", каза шефът на София тех парк Йолиян Иванов.

На церемонията присъстваха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, финансовият министър Владислав Горанов, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

"Преди дни НСИ обяви, че средната заплата в София е стигнала 1300 лв. В последните години безработицата в столицата е устойчиво под 3%. Тези данни се дължат на бизнеса, който разширява пазарите си, а за града и хората това означава по-добро качество на живот“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че София се е утвърдила сред лидерите в Европейския съюз за стартиращ бизнес, като над 95% от фирмите в столицата са в категорията малък и среден бизнес.





















Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама