Без ограничения за работа в Швейцария от 1 юни

22:17, 30 май 16 25 661 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Преходният период от седем години за български и румънски граждани завършва на 31 май 2016 г. Той е определен в протокол към Споразумението за свободно движение на хора между Европейския съюз (ЕС) и Конфедерация Швейцария и е в сила от 1 юни 2009 г.

С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда).

Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора, с което отпадат преходните разпоредби за свободно движение на българи и румънци там от 1 юни.

За българските граждани от тази дата няма да се изискват разрешения за работа. Отпадат и т.н. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама