Испания против преговорите между ЕС и Шотландия

18:19, 29 юни 16 / Свят 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Испания се противопоставя на всякакви преки преговори между Европейския съюз и Шотландия, която иска да остане в ЕС след референдума, на който британците гласуваха за излизане на страната от блока, заяви днес испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Искма да бъда напълно ясен: Шотландия няма правомощия да преговаря с Европейския съюз. Испания се противопоставя на всякакви преговори на ниво, различно от правителството на Великобритания. Аз съм крайно против подобно нещо... Ако Великобритания напусне, напуска и Шотландия", каза Рахой.

Испания последователно се противопоставя на независимост на Шотландия заради опасения да не се създаде прецедент за нейните собствени сепаратисти, особено Каталуния, най-богата област в страната, припомня АФП.

В сряда председателят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон призова да бъде ускорен процесът на излизането на автономната област от състава на Испания. В каталунския парламент в Барселона той рязко разкритикува решението да бъде изправен пред съд бившият каталунски лидер Артур Мас за това, че е организирал допитването до населението за независимост, проведено на 9 ноември 2014 г.

Той нарече също огромен скандал разговорите на и.д. вътрешния министър на Испания Хорхе Фернандес Диас с шефа на отдела за борба с измамите на Каталуния Даниел де Алфонсо. Записи от тези разговори бяха публикувани преди дни в испански медии. В тях се чува как събеседниците обсъждат събирането на компромати спрямо две главни сепаратистки партии в Каталуния.

"Какво можем да направим? Да излезем от Испания колкото се може по-рано, защото ако останем в състава на такава държава няма да издържим дълго", отбеляза Пучдемон.

По-рано шотландският първи министър Никола Стърджън обяви, че е готова да защитава мястото на Шотландия в ЕС с всички средства, включително провеждането на нов референдум за независимост, ако е необходимо.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама