Върховният административен съд решава за затворената за антракс транжорна

18:40, 29 юни 16 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната дирекция по безопасност на храните - Варна, обжалва пред Върховния административен съд решението за повторно вписване в регистъра на БАБХ на транжорната, в която беше установено месо, заразено с антракс. Това каза за агенция „Фокус“ д-р Златина Димова, директор на ОДБХ във връзка с решение на варненския Апелативен съд да позволи транжорната, от която миналото лято беше изнесено месо, заразено с антракс, да бъде отново вписана в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните.

„През лятото на 2015 г. ОДБХ - Варна, установи наличие на антраксни спори в тази транжорна, в резултат на което ние проследихме абсолютно всички вериги, до които тази транжорна беше доставила продукти. Вие знаете колко беше драматична ситуацията в „Златни пясъци“ и по други обекти във Варна в активния летен сезон. Ситуацията беше на 17 юли, а ние държахме обектите затворени две седмици. След това ОДБХ - Варна, затвори тази транжорна със заповед за спиране, след което заличихме този обект от регистъра на транжорните предприятия за преработка на червено месо, съставихме му акт за констатирано нарушение. В крайна сметка собственикът на транжорната обжалва абсолютно всички наши съставени законови актове“, обясни д-р Димова. Тя поясни, че на първа инстанция делото за заличаване на обекта от регистъра на Българската агенция по безопасност на храните във Варненския административен съд е отсъдено в полза на собственика на транжорната, а ОДБХ - Варна, обжалва решението пред Върховния административен съд.

Д-р Димова подчерта, че случаят с наличието на антракс е бил голям стрес за обществото. „Стигнахме до там туристи да се обаждат предварително в Дирекцията да питат дали е сигурно да дойдат и да почиват във Варна, и дали няма опасност и риск за тяхното здраве“, обясни д-р Димова. По думите й инспекторите са работили денонощно. „Очакваме наистина едно справедливо решение на Върховния съд и на другите инстанции, защото при наличие на установена зараза, при наличие на вещи лица по всички дела, които потвърждават нашите действия, е редно да се уважи трудът на инспекторите от отдел „Контрол на храните“ и „Здравеопазване на животните“ и въобще на цялата Областна дирекция, която беше ангажирана със случая“, подчерта Димова. Тя поясни, че към момента транжорната не упражнява дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама