Турският президент Ердоган сам си създаде много врагове, смята Мохамед Халаф

22:20, 29 юни 16 / Политика 25 706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган сам си създаде много врагове – вътрешни и външни. Това каза журналистът и арабски анализатор Мохамед Халаф в ефира на БНТ.

„Война има срещу кюрдите, срещу част от ислямистите, срещу кюрдските политици в парламента, срещу опозицията. Създаде външни врагове – Русия, Израел, Египет”, допълни той.

По неговите думи това, което се случва в Турция и в другите арабски държави, и това, което се случва в Европа, е коренно различно. Халаф отбеляза, че в редиците на „Ислямска държава“ има 3 000 турски бойци.

„Самият Ердоган превърна държавата си в пункт за преминаване на джихадисти от цял свят – към Сирия и Ирак. Имаше добра координация между „Ислямска държава“ и турските разузнавателни служби”, каза още журналистът.

Той обясни, че има непотвърдена информация за посредничество на Алжир между сирийския президент Башар Асад и Ердоган.

Президентът на САЩ Барак Обама е решил да ликвидира до края на годината „Ислямска държава“ заедно с Русия, заяви Халаф. Той отбеляза, че в момента в Ирак има 4 500 американски войници, а в Сирия има около 300 американски войници, които действат като съветници с кюрдите.

Халаф прогнозира и че ще има нова вълна от атентати, като посочи, че много европейци са отишли да се бият за ДАЕШ. „Европа много добре знае, че е застрашена и уязвима. Германия вчера обяви, че са нащрек, защото очакват серия от атентати. България не е изолиран остров и също трябва да очакваме това да е част от ежедневието ни. Трябва да сме подготвени през цялото лято“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама