Бойко Борисов обеща още средства за Голямата базилика в Плиска

16:00, 30 юли 16 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъдат осигурени средства, с които да продължи реконструкцията на Голямата базилика в Плиска. Премиерът бе в старопрестолния град, за да инспектира строителните работи по храма.

Ще бъдат отпуснати средства, колкото трябва, за да продължи работата. Целта не е да направим един обект, Плиска е по-различен от всички останали – тук е писмеността и християнството, каза Борисов и допълни, че е поел ангажимент да осигури условия и да помогне за възстановяването на Базиликата.

По думите на премиера има 25 хиляди туристи повече тази година, които са посетили Плиска, като се очаква и увеличение на интереса от страна на туроператорите от региона, когато бъде завършена изцяло реконструкцията на храма.

Борисов подчерта, че проектът е важен както за туризма, така и за образованието.

Най-важно е да идват учениците тук, защото едно е да говориш за Кирил и Методий и учениците им, а съвсем различно е детето да застане тук и да си представи, че преди 1100 години тука са писали азбуката, каза Борисов.

Борисов заяви, че е доволен от свършеното по Голямата базилика.

Преди посещението си в Плиска министър-председателят Бойко Борисов проведе среща в Търговище с кметове на 15 общини от региона, сред които и Любомир Христов, Ешреф Реджеб - Никола Козлево, Нуридин Исмаил-Хитрино, Нида Ахмедов-Каолиново, Мердим Байрам-Върбица.

Пред тях той представи подробно решението от последното заседание на Министерски съвет, с което бяха отпуснати средства в размер на 29 973 млн.лв., от които 20 295 млн.лв. за ремонт и реконструкция на инфраструктурни обекти в редица общини.

„Всеки един от тези кметове беше дал заявка и по-специално за сферите, свързани с подобряване на водоснабдителната система, помпени станции, саниране на детски градини и училища, пътища-там, където няма или са в безобразно състояние, детски площадки, игрища, обредни домове. Всичко това днес е възможно, благодарение на добрата работа и ангажираността на финансовия министър, на приходните и данъчните агенции, на полицията и ГДБОП и на главния прокурор“, каза пред кметовете премиерът, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Той представи пред тях и отчет, според който за юли тази година има събрани 200 милиона лева повече в бюджета в сравнение с юли месец 2015г. „В сравнение с миналата година за този период около 1,5 милиард повече. На базата на това си позволяваме жизнено важни за кметовете неща-да им дадем средства като бонус от правителството за по-добър живот на хората“, добави Бойко Борисов. Той увери, че работата по АМ Хемус и по развитието на инфраструктурата продължава. Министър-председателят подчерта, че България е пример в този размирен свят, как християни и мюсюлмани трябва да живеят заедно и да се уважават. По думите му приоритет за правителството са общините от смесените региони и Северозападна България. „Ясен признак за това е, че тук строим пътища, училища, детски градини, водопроводи. Казал съм на всички бързо да провеждат обществените поръчки, максимум прозрачно и чисто, за да може всеки лев да отива за хората“, подчерта Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама