Спасяват сирийски семейства в Алепо през хуманитарни коридори

18:47, 30 юли 16 / Свят 25 789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хуманитарна операция по спасяването на десетки сирийски семейства се провежда в Алепо.

Множество цивилни, сред които голям брой жени и деца, са напуснали обсадената част на контролирания от опозицията сирийски град. Те са преминали през хуманитарен коридор към контролираната от правитеството западна част, съобщава агенция САНА, цитирана от АФП.

Евакуацията е факт два дена, след като Москва и Дамаск обявиха, че ще отворят три хуманитарни коридора за цивилни и бунтовници от обсадени от сирийските сили квартали на опозицията в града към контролирани от правителствени войски земи.

„Тази сутрин дузина семейства напуснаха чрез установените коридори (...), които позволяват на жителите да напуснат обсадените от терористични групи източни квартали”, отбелязва САНА, допълвайки, че са посрещнати от правителствени войници и са откарани с автобуси до временни убежища.

„В момента за излизането на мирните граждани, оказали се заложници на терористите, а също така и за бунтовниците, пожелали да предадат оръжието си, са отворени три хуманитарни коридора“, отбеляза генерал-лейтенант Сергей Чварков.  „В допълнение към подготвените по-рано места за излизане на мирното население от контролираните от бунтовниците квартали на Алепо ще бъдат създадени още четири хуманитарни коридора“, допълни генерал-лейтенантът.  Той уточни, че почти 70 бунтовници са предали оръжието си след началото на хуманитарната операция.  „През днешния ден от окупираните квартали на града са излезли 52 жители и 24 бивши бунтовници“, уточнява Чварков. 

Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че цивилни са напуснали източната част на града.

Алепо е разделен от средата на 2012 година, като западната част се контролира от правителствените войски, а източната от бунтовници. В началото на юли правителствените сили обсадиха районите под контрола на опозицията и прекъснаха линиите на снабдяване.

Около 250 хиляди души все още живеят в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама