Правят обществено обсъждане за Кресненското дефиле

16:32, 30 авг 16 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви в санданското село Микрево днес, че ще има  обществено обсъждане с гражданите и екологичните организации относно проекта за изграждане на участъка Симитли-Кресненско дефиле, който е част от АМ "Струма".

До този момент заради обжалвания на предложени проекти, строителството на пътя не може да стартира навреме, а това крие риск от загуба на пари от ЕС. Еколозите изтъкват, че ще се наруши фауната в Кресненския пролом и ще изчезнат защитени животински видове.

„Намирането на това компромисно решение ще ни даде възможност още 2017 година поетапно да започнем отчуждаването на земеделски земи покрай трасето, избор на изпълнител и изграждането на този най-тежък 20-километров участък през дефилето. Те са най-критичните, най-важните, защото европейското финансиране, което имаме е до 2020 година", обясни министър Павлова.    Последният работен вариант е да се използва път Е-79, но еднопосочно към Кулата. Предложението на АПИ е в обратната посока пътят да минава извън Кресненското дефиле, като се изгради път през село Стара Кресна. 

Експертите смятат , че с тови вариант ще се облекчи трафика и ще се осигури безконфликтно преминаване на превозните средства.

"Изграждането на автомагистрала "Струма" е приоритет на правителството, тъй като това е най-натовареният европейски транспортен коридор на територията на страната и за съжаление, това е пътят с най-много загинали при инциденти хора", каза министър Павлова и отчете, че от тази магистрала остават за строителство още 60 километра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама