Градинари искат закон за късите вериги за храни

16:42, 30 авг 16 25 807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството да прокара закон за късите вериги за храни, който задължава търговците да продават минимум 50% местна или произведена до 200 км от границите на страната продукция. За това настоява Националният съюз на градинарите в България.

Подобен закон от около месец действа в Румъния и благодарение на него износът на българска продукция за северната ни съседка ще расте, прогнозира председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов. Организацията откри във Варна днес международен форум „Градинария – модерната търговия на Балканите“.

Според Трифонов освен недостатъчното субсидиране, и липсата на стриктна организация на пазара прави българските производители неконкурентни. 85% от търговията с плодове и зеленчуци у нас е в сивия сектор - без осчетоводени документи и платени на държавата задължения, като половината от този огромен пазар се захранва с нерегламентиран внос предимно от Турция. Въвеждането на квота за продажба на плодове и зеленчуци до 48 часа след беритбата им обаче е помогнал отскоро родната продукция да намира добър прием в Румъния.

Докато това се случи и у нас, свежи български плодове и зеленчуци могат да се купуват на едро чрез електронния пазар „Градинария“, който осигурява директна връзка между производители търговци от страната и чужбина. Година след откриването му заявки има чак от САЩ, макар заради големите разстояния да се търсят предимно ядки и сушени плодове, обясни Трифонов. Предвижда се скоро „Градинария“ да стане достъпен и за клиентите на дребно.

Летните суши тази година са поставили на изпитание българските градинари, стана ясно по време на форума. Добре се е повлияла обаче реколтата от пипер, който е с отлични качества. Производителите очакват много добра да бъде и българската реколта от грозде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама