Близо 400 нарушения на трудовото законодателство установиха при проверки в Добрич

19:04, 30 авг 16 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 400 нарушения са установени при извършените през юли от трудовите инспектори 94 проверки, съобщават от Областната инспекция по труда в Добрич.

По време на проверките са констатирани 397 нарушения на трудовото законодателство, от които 169 по осигуряването на здравословни и безопасни условия и 228 по трудовите правоотношения. Установените лица без писмени трудови договори и допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП са 15.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 39 акта. От тях  шест са за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 32 са за нарушения по трудовите правоотношения. Има и един акт за създаване на пречка на контролен орган. През юли са издадени 27 наказателни постановления на работодатели.

През месеца в инспекцията са постъпили 21  жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и приключени са 19 жалби и сигнали.

Предмет на жалбите и сигналите са най-вече неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда, неиздадени или невръчени документи свързани с прекратяването на трудовите правоотношения, незаконосъобразно полагане и неизплащане на извънреден труд, работа без трудов договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама