С шедьоври на Моцарт Велико Търново ще отбележи Международния ден на музиката

16:14, 29 сеп 16 / Култура 25 789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Симфонични и оперни шедьоври на Моцарт ще звучат в концерт на търновския театър в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, съобщават от културната институция. 

В програмата са включени фрагменти от най-обичаните произведения на световния гений, а паралелно с тях ще бъдат представени откъси от подбрани писма на композитора. Спектакълът е специален подарък за почитателите на класическата музика във Велико Търново по повод Международния ден на музиката и ще се проведе на 1 октомври от 19 часа.

Концертът „Моцарт за Моцарт” беше подготвен от екипа на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” за откритата сцена в лапидариума на Археологическия музей, но беше представен с голям успех и в Габрово. С него търновският храм на Мелпомена се присъедини към честванията на световната културна общност, посветени на 260-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.  

В спектакъла участват оркестърът на МДТ и солистите Мария Павлова (сопран), Доротея Доротеева (сопран) и Иво Йорданов (баритон), а гост-диригент е Георги Патриков. Водещ на спектакъла ще бъде Снежина Врангова – Петкова, която е подбрала писмата и е написала текстовете към тях за концерта. Програмата започва със серенадата „Малка нощна музика”. Следва Симфония №29, в която са събрани всички изразни средства на симфонизма, използвани от Моцарт. Във втората част гостите ще се насладят на откъси от любими заглавия – арии от „Дон Жуан” и „Така правят всички”, увертюрите към „Сватбата на Фигаро” и „Отвличане от Сарая”. На финала ще звучи един от най-популярните оперни дуети – този на Дон Жуан и Церлина. 

„Около 160 са писмата на Моцарт, преведени на български език и публикувани в сп. „Музикални хоризонти”. Ние сме избрали откъси, които се отнасят до произведенията, включени в програмата на концерта. Сред тях има писма до неговия баща и първи учител Леополд Моцарт, любимата му съпруга Констанца, високопоставени личности и приятели. В кореспонденцията си композиторът споделя мисли за своето отношение към музиката, публиката и живота. Чрез всеки щрих в писмата нашите гости ще се потопят в света на Моцарт и ще станат част от симбиозата от чувства, които владеят гения в различните произведения”, обяснява музиковедът доц. д-р Снежина Врангова – Петкова, която е хормайстор в МДТ и преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. 

Само около 100 са местата за публиката в Изложбени зали, затова билетите са ограничени. За 12 лв. търновци и гостите на града могат да закупят промоционален пакет за две музикални заглавия – за концерта „Моцарт за Моцарт” на 1 октомври от 19 часа в „Рафаел Михайлов” и за оперетата „Цигански барон” на 6 октомври от 19 часа в голяма зала на театъра. От МДТ предлагат пакетна цена от 12 лв. за две драматични заглавия, включени в афиша през октомври – за спектакъла на Драматичен театър - Варна „Криворазбрана цивилизация” на 20 октомври и пиесата „Албена” на търновския театър на 24 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама