Кметът на Търговище посети базара „Цветни мисли”

16:25, 29 сеп 16 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева посетиха базара и ателиетата за хора с психични разстройства и интелектуални затруднения. Базарът е разположен на площада пред Драматичния театър.

Той е част от Регионалния фестивал на изкуствата и спорта „Цветни мисли”, който се провежда днес и утре. Проявите са организирани от Комплекса за психично-здравни грижи в общността - кв. Бряг, Търговищко дружество за психично здраве и Националния алианс за социална отговорност (НАСО), с подкрепата на Община Търговище. Финансирани са от фонд „Социална закрила”.

До 15:30 часа утре, гражданите могат да посетят 13 ателиета на базара, в който участват представители на 10 социални услуги от Североизточна България. Сред тях са потребители на услуги в Защитени и Наблюдавани жилища, Центрове за настаняване от смесен тип от Разград, Русе, Варна, Велико Търново, Шумен и Русе. Д-р Димитров и Христалина Халачева разгледаха ателиетата и се запознаха с дейностите на участниците. Кметът приветства инициативата и сподели мнение, че подобен тип събития са много важни за личностното утвърждаване на всеки, включил се в тях. "Възможността, хората със спечифини потребности, да покажат научените нови умения е важна за тяхното развитие. Така те усещат нашата подкрепа”, каза той.

Целта на инициативите във фестивала е да се окаже съдействие на хората с психични разстройства и интелектуални затруднения за пълноценната им социализация в общността, чрез дейности, които развиват техните силни страни, таланти и способности.

Програмата на фестивала в днешния ден включва рисунка на асфалт и модно ревю на площадката пред библиотеката. Утре от 9.30 часа НАСО организира национален семинар „Иновативни практики и методи в терапевтичната работа в социалните услуги за лица и хора с увреждания”. От 14.30 часа започва спортен празник на площада пред Драматичния театър в Търговище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама