Проверка по сигнал на депутат, близо 62 хил. лв. повече изплатени от Община Пловдив на превозвач

19:12, 29 сеп 16 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
АДФИ е констатирала нарушение при проверка на извършените разходи през 2015 година за обществена услуга превоз на пътници, направена по сигнал на депутата от Патриотичния фронт Борис Ячев, стана ясно от писмо на агенцията до народния представител.

Припомняме, че на 17.09 2015 г. Борис Ячев сезира Главния прокурор, Министерство на финансите и АДФИ за нарушения, свързани с обществена поръчка за превоз на пътници по градски автобусни линии в Пловдив. Ячев посочи тогава, че още през 2013 г. кметът на Пловдив Иван Тотев е възложил чрез пряко договаряне, а не чрез процедура за обществена поръчка услуга за превоз на пътници по градски автобусни линии от общинската транспортна схема на Пловдив. „Основанието за това действие е определено от кмета като „спешна мярка“. С допълнителни споразумения, подписани от него, се удължава услугата, извършвана от предпочитаните от кмета Тотев фирми. Това поставя под въпрос законосъобразното изразходване на общински средства“, посочи в сигнала си Борис Ячев.

От писмото на АДФИ до народния представител от Патриотичния фронт става ясно, че агенцията е извършила проверка за законосъобразност и документална обоснованост на  разходите през 2015 г. Не са установени нарушения при предоставяне на средствата за компенсиране на намалените приходи на превозвачите от цените на услугата за определени групи пътници, посочват от инспектиращия орган. При проверка на второто перо от превежданите средства обаче – за  субсидиране на обществените пътнически превози, е установено, че на превозвача „Пълдин бус“ ЕООД са изплатени 61 590. 41 лв. в повече от полагащото се, цитира писмото на АДФИ Борис Ячев.

По време на инспекцията превозвачът е внесъл в Община Пловдив 30 903.92 лв.  В съответствие с разпоредбите тази сума е възстановена в централния бюджет. Съгласно подписано споразумение от тази година между общината и превозвача останалото - разлика в размер на 30 686.49 лв., ще бъде прихваната от бъдещи плащания на Община Пловдив към „Пълдин бус“ ЕООД.

Според регистрите на Община Пловдив управител на фирмата, която е с адрес село Царацово, е Павлин Лозанов, син на Валери Лозанов, който дълго време държи маршрутките в Пловдив .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама