Три обекта от област Добрич в интерактивната карта на културно-исторически дестинации

19:55, 29 сеп 16 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три обекта от област Добрич - крепостите Яйлата и Калиакра, както и храмът на Кибела в Балчик са включени в интерактивната карта на културно-исторически дестинации на България, разработена от Министерството на туризма. Те са включени в дестинацията „Морските крепости на България”. Тя очертава родното крайбрежие с обекти на Камен бряг – Каварна – Балчик – Варна – Бяла – Несебър – Бургас – Созопол – Китен – Синеморец.

 На 2 км южно от Камен Бряг и на 18 км североизточно от Каварна се намира Националният археологически резерват „Яйлата” – приморска тераса с площ 300 декара (45,3 хектара), отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.

Нос Калиакра и намиращият се на негова територия археологически резерват се намират на 12 км югоизточно от град Каварна. Представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки.

В Историческия музей на Балчик се съхраняват всички находки и мраморни статуи от храма на Кибела. Храмът на Кибела е открит през 2007 г. и според археолозите той датира около 280 - 260 г. пр.Хр. В останките от храма са намерени 27 запазени надписа, а почти всички изображения са на богинята Кибела. След земетресението в средата на VІ в. храмът е бил затрупан.

Интерактивната карта представя осемте културно-исторически дестинации в страната. Целта на министерството е към туристическия продукт да се добави и усещането за древността и историята на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама