Бойко Борисов: В България има много подготвени хора, които могат да заемат мястото на Кристалина Георгиева

18:23, 29 окт 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България има много подготвени хора, които могат да заемат мястото на Кристалина Георгиева. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Нови пазар, за да пререже лентата на нов завод за санитарен фаянс и керамика в града.

Росен Плевнелиев остава на поста си до края на януари и не е обсъждан като нейн заместник, след като тя подаде оставка от поста заместник- председател на Европейската комисия. „Мястото, което зае Кристалина Георгиева в Световната банка е изключително важно, работеше се по тази позиция, защото тя е от значение за страната ни“, каза още Борисов.



Той коментира и, че уважава решението на евродепутати от БСП и ДПС, които са гласували за резолюция за заселването на бежанци в Европа, но се обяви категорично против тези мерки. „Положихме много усилия да докараме европейската гранична полиция тук и да нормализираме отношенията с Ердоган. Вчера нямахме нито едно преминаване на границата. Ние много ясно и категорично сме заявили, че спазваме всички европейски ценности и права на човека, не не можем да влезем нито в говоренето на тези, които искат със сила да ги спираме и да стреляме по тях на границата, нито пък можем да влезем в риториката на тези, които казват – да идват и всеки да се засели там, където е хубаво и му харесва. Истината е някъде по средата”, заяви премиерът Борисов и добави, че трябва да променим външната си политика, тъй като войните в Близкия изток са причинени от намесата на Западът и НАТО.

По думите му, едно от най-големите предизвикателства е било да се разкрият възможностите, които има България като природни ресурси, и заедно с големите корпорации те да бъдат развити, за да носят печалба за страната. Това каза той във връзка със съобщението, че в блок „Хан Аспарух“ в Черно море, е открит петрол.  „Много скоро започват проучванията в блок „Силистар“,  където очаквам след време да се създадат нови работни места и да стимулираме икономиката”, посочи още той.

Мащабната инвестиция, която днес бе официално открита, е на турски холдинг с производствена история от 1925 година. В Турция те разполагат с 12 производствени съоръжения и реализират износ в 47 страни по света.



Това е тяхната първа производствена инвестиция извън страната. Очаква се до месец март 2017 г. в завода в Нови пазар да намерят препитание 300 души, а в следващите 5 години, при пълен капацитет, там ще работят близо 1000.



„За Нови пазар днес е един голям празник, защото всички забелязваме как нашата икономика започва да се пробужда. Младите хора ще започнат да правят семейства тук, ще раждат своите деца, ще учат в нашите училища и ще работят в нашите заводи”, заяви пред гостите на откриването кмета на Нови пазар Ивайло Камаджиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама