Енерго - про със съвети как да пестим ток

17:55, 30 окт 16 25 750 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С наближаването на зимата всяко домакинство се стреми да оптимизира разходите си за електроенергия. Домашните електроуреди, независимо дали са за отопление, охлаждане или с друго предназначение, консумират ток по-ефективно, когато се използват правилно и разумно.

Хладилниците например работят по 24 часа в денонощието. Употребата им съобразно принципите на енергийна ефективност може значително да намали разхода на електричество. По изчисления на специалисти един хладилник изразходва около 12% от месечното потребление на електроенергия в домакинството.

Енерго - про предлага на своите клиенти няколко полезни съвета, с които да подобрят ефективността на своя уред за охлаждане и да оптимизират месечните си разходи за ток.

Електроразпределителното дружество в Североизточна България съветва да се постави хладилника по-далеч от готварска печка, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. Колкото по-висока е температурата в близост до охлаждащия уред, толкова повече енергия ще се изразходва за неговата работа. С всеки един градус над 20°С потреблението му нараства с около 6%. Важно е също да се проверява дали в пространството зад хладилника свободно циркулира въздух, а вентилационната решетка почиствайте от прах, за да може отделената топлина да бъде отведена бързо. Това подобрява енергийната ефективност на уреда, отбелязват от дружеството.

Трябва да се проверява и почистват редовно и уплътненията на вратата на хладилника. Ако уплътнението е повредено или отлепено, или вратата е дефектна, подменете ги възможно най-бързо. Подобрената топлоизолация може да спести до 40% от електроенергията, която уредът консумира.

Избягвайте честото и продължително отваряне на хладилника или фризера. За една година разходът от това действие може да достигне 100 кВтч. Внимавайте за оптимална температура в охладителните уреди. В хладилника 5° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C. Необходимо е храната по рафтовете да се разпределя правилно, за да може въздухът да циркулира свободно и съответно разходът на електроенергия да намалява. Поставяйте продуктите на разстояние поне 2 см от вътрешните стени. Най-ефективно уредът работи при 2/3 запълнен вътрешен обем. Ако хладилникът или фризерът са препълнени, използваната енергия за охлаждане ще е с 25 процента повече. Предпочитайте стъклени пред пластмасови контейнери за съхранение. Стъклото задържа по-добре ниските температури и по този начин уредът по-ефективно поддържа вътрешната температура. Не оставяйте отворени бутилки и открити съдове с течна храна в хладилника. Изпаренията карат компресора да работи по-усилено, съответно и разходът на електроенергия става по-голям. Не поставяйте горещи продукти в хладилника или фризера. Предварителното охлаждане на храните спестява електроенергия и удължава живота на уреда. Хранителните продукти трябва да се слагат във фризера само правилно опаковани. Важно е опаковките да са сравнително плоски и в тях да има минимално количество въздух. Това позволява по-бързо и ефективно замразяване. Включването на функция Super Cool/Super Freeze да се използва само, ако се охлаждат големи количества. Този режим при електроуреди от последно поколение позволява бързо охлаждане/замразяване. Редовното размразяване е енергоспестяващо. Образуваният лед в хладилника или фризера повишава значително разходите за ток (1 см лед увеличава разхода на електроенергия с приблизително 75 %).В случай че хладилникът Ви е над 10-годишен, заменете го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина количеството електроенергия, която изразходвате при използването на уреда. Най-новите модели охлаждащи уреди имат и енергоспестяваща функция Holiday за времето, през което отсъствате продължително от дома. Избягвайте хладилници с вградена камера, защото те изразходват повече енергия. При закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност“, съветват още от Енерго - про.

От дружеството обещават поредицата от съвети за пестене на електроенергия да продължи и с други ефективни начини за подобряване на работата на най-често използваните домакински електроуреди. С правилната им употреба и с минимални ежедневни усилия можем да удължим техния живот и да оптимизираме разходите си за ток. В по-глобален план енергийно ефективното потребление има значение за предотвратяване на климатичните промени, отбелязват още по този повод от дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама