Етичен кодекс ще имат общинските съветници в Добрич

20:15, 29 ное 16 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседанието на Общинския съвет в Добрич днес бе прието предложението на председателя Иво Пенчев за разработване на Етичен кодекс на общинските съветници.

Определена бе Временна комисия, която да го изготви. Тя ще бъде ръководена от Ивелин Пейчев, който е зам.-председател на местния парламент.

Етичен кодекс трябва да съдържа основни морални норми, които да служат като модел на поведение за общинския съветник при упражняване на правата и изпълнение на задълженията му

След обширни дебати и много предложения бе решено Наредбата за символите и отличията на Община град Добрич да бъде разгледана, след като се вземат всички нови допълнения, на сесията през декември. Един от най-дебатираните въпроси бе дали комисията, която ще разглежда предложенията за Почетен гражданин, ще определя само допустимостта им или ще ги разглежда и по същество. Опасенията на съветниците са да не продължи тенденцията комисията да внася само едно предложение в Общинския съвет, което те само могат да подкрепят или не. Надделява мнението комисията да извършва само проверка за това дали номинациите отговарят на критериите, а Общинският съвет да разгледа всички допустими кандидатури.

Нямаше и единно становище за това дали предложените за званието Почетен граждаин и за удостояване с Почетен знак трябва да подават декларация за принадлежност или не към структурите на Държавна сигурност. Няма единодушие и за това кой може да предлага почетните граждани, тъйкато в проекта не се предвиждат номинации от отделни физически лица.

За следващото заседание вносителят на докладната записка Иво Пенчев трябва да обобщи предложениата и допълненията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама