Варненец и добричлия спечелиха състезанието по устойчиво готвене
09:24, 17 дек 16
25
421
Шрифт:
Съревнованието бе тип „черна кутия“ – група продукти (местни и сезонни), следващи темата „устойчиво готвене“. Кутията бе с основна съставка риба (пъстърва), като включваше и картоф, целина, млад лук (шалот), морков, земна ябълка, дюля и ябълка. Участниците се запознаха със съдържанието на кутията при самия старт на готвене.
Подгласници на победителя при аматьорите, които готвиха с ментори, са Стефан Недялков (ПГТХВТ „Алеко Константинов“, Търговище) и Кристиян Пашов (ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, Варна). След Цветомир Цанев при професионалистите се наредиха Ангел Минев (Велико Търново) и Любомир Раданов (Варна). Сред отличените в специалните категории е Ростислава Кирилова (ПГТ "Д-р Васил Берон", Велико Търново), която получи награди за най-креативна презентация.
Състезанието бе организирано от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна и се проведе в професионално оборудваните му тренировъчни кухни. Сред големите награди за победителите, които желаят да се обучават в областта на кулинарните изкуства и хотелиерството във ВУМ, е предложение за стаж в ресторант с категория от „Мишлен“.
Състезателите бяха оценявани от двама чуждестранни шеф-готвачи - Крис Жишк и Станислав Кубарев, и един български - Петър Йоргов. Сред основните критерии за оценяване, следвайки идеята на устойчивото готвене, бяха хигиена, максимално използване на продуктите в чиниите, работа с подходящи техники за приготвяне и съхранение, креативност и съчетание на вкусове.
Добави коментар