Стотици русенци се помолиха за здраве, мир и благоденствие на Рождество
16:35, 25 дек 16 / Култура
25
367
Шрифт:
Коледа, Рождество Христово, Божик или Божич е сред най-големите църковни празници в християнския свят. Той започва в първите часове на 25 декември и е продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.
Според Евангелието Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда.
Православните християни честват Рождество Христово също толкова тържествено колкото и Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар).
В България е официален празник с решение на ІХ Народно събрание от 28 март 1990 г.
Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово е било в Рим през 336 г. сл. Хр.
Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене. До IV век в календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания.
Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са млади мъже в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен.
Времето за коледуване е от полунощ до изгрев слънце на Коледа.
По традиция у нас Коледа се празнува три дена.
На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. По традиция на трапезата трябва да има пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка.
На Коледа се коли прасе, а трапезата не се вдига цял ден.
Добави коментар