Д-р Валентин Василев: Работим прозрачно, отговорно и открито

16:28, 29 дек 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016 година аз и екипът ми сме работили прозрачно, отговорно и открито във всяка една от дейностите, свързани с общината. Това заяви в направения на пресконференция отчет за годината кметът на Община Разград д-р Валентин Василев. Той отбеляза, че през цялата година не е спирал диалогът с гражданите, като общо 300 души са посетили в приемните дни и извън тях кмета и неговите заместници с различни въпроси. „Мисля, че не е върнат нито един гражданин и сме реагирали адекватно на всички сигнали”, каза още д-р Василев. Той изрази убеденост, че и през следващата година той и екипът му ще работят по същия начин.

Д-р Василев заяви, че общинското ръководство изпраща 2016 година с привлечени нови инвестиции и готови проектни предложения.

Като пример той посочи инициативата на „Помийт България“ ЕООД, за инвестиране на 1 200 000 евро в производство на приспособления за дюнери. Предприятието ще бъде изградено на територията на Бизнес зона „Перистър“ и ще осигури 80 работни места при пускане в експлоатация и още 120 през следващите години.

През годината е благоустроена поддържащата инфраструктура и комуникации в Бизнес зона „Перистър”, в процес на изграждане са три обекта на  инвеститори върху терени общинска частна собственост, благоустрояват се прилежащите пространства и подходи към обектите на инвеститорите. Обособени са нови 80 паркоместа за бизнеса, две фирми доставчици на телекомуникационни услуги осигуриха достъп до оптична свързаност и интернет услуги за инвеститорите в бизнес зоната. За опазване общинската собственост, имуществото на фирмите опериращи на територията на бизнес зона „Перистър”, се въведе охрана чрез технически средства и видеонаблюдение, отчете още кметът.

В зоната с потенциал за икономическо развитие върху терени общинска собственост се обособи инвестиционен терен по инвестиционно предложение на инвеститор за изграждане на сервизна база за лекотоварни автомобили

Ефективното управление и стопанисване на общинската собственост е показател за добро управление и подобряване качеството на живот в общината, каза още кметът д-р Василев.Той отчете, че през 2016 г. е финализирана концесионната процедура за предоставяне на стадион  „Лудогорец  арена” за срок от 35 години, а на 15 декември е подписан и концесионния договор.

По проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, в Община Разградса одобрени две сгради. Към момента те са със завършени СМР, като не са въведени в експлоатация.

Като една от превантивните дейности д-р Василев отчете почистването на зелената ивица между двете платна на бул. „Априлско въстание“, в района между кръстовищата на булеварда с ул. „Перистър“ и ул. „Странджа“. На очистената зона е поставен тръбно-решетъчен парапет, който ще осигури по-добра видимост в района с повишена концентрация ПТП.

През 2016 година са изпълнени строително ремонтни работи в Общинския приют за безстопанствени кучета в Разград на обща стойност 32 800 лв. От тях 32 000 лв. са осигурени от общинския бюджет и 800 лв. от дарения на граждански организации. Строителните работи са свързани с изграждане на открита бетонова площадка и закрити клетки за кучета. С помощта на Сдружение „Защита на животните в Лудорогието“, които направиха дарение облицовъчни плочки, устойчиви на соли е подменена настилката във всички клетки. Направена е площадка за обслужване на съоръжението и районът е обособен от ограда.Съвместната работа с неправителствената организация става все по-добра, заяви кметът на Разград.

Той заяви, че  през годината са осигурени целеви средства от държавния бюджет в размер на 2 626 042 лв. за реконструкция на водопроводната мрежа в жк „Орел“.  В рамките на Националната кампания  „За чиста околна среда-2016 г.” въз основа на класирани проекти със средства осигурени от ПУДООС в населените места Гецово, Киченица, Осенец, Побит камък и Топчии са изпълнени дейности свързани с почистване и благоустрояване на зелените площи, изграждане на нови детски площадки, изграждане на кътове за отдих и монтиране на спортни игрови съоръжения. Общата стойност на изпълнените работи възлиза на 50 000 лв.

Поради драстично намалелият пътникопоток и липсата на превозвачи желаещи да изпълняват голям брои курсове по определени автобусни линии през 2016 г. бе оптимизиран общественият транспорт, казца още общинският кмет. Към настоящия момент няма сключени договори за обществен превоз на пътници по автобусни линии

Разград-Ясеновец-Черковна-Недоклан - от общинската транспортна схема; Разград – Кубрат  - от областната транспортна схема; Пловдив – Разград – от републиканската транспортна схема; Варна – Разград с час на тръгване от АГ Разград 08:00 ч. - от републиканската транспортна схема. По думите на д-р Василев за тези линии Община Разград не е престанала да търси превозвачи за сключване на договори за изпълнение. Разработена е нова транспортна схема на града, която е в процес на съгласуване в общинска администрация, каза още кметът.

Той допълни, че са подготвени и внесени за оценка проектни предложения: "Паркоустрояване на зелените площи в кв. "Орел", град Разград", на стойност 5 948 844,51 лв. , и "Ремонт, обновяване на материално- техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград", на стойност 9 853 637,19 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама